Το τουρκικό καράβι έχει σκοτεινό παρελθόν

Λιβύη

Ύποπτο «εδώ και καιρό» για μεταφορά όπλων στην Λιβύη ήταν το τουρκικών συμφερόντων πλοίο που επιχείρησαν να ελέγξουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της αποστολής «IRINI» και εμποδίστηκαν από την 'Αγκυρα, αναφέρεται σε μυστικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Σύμφωνα με το Πρακτορείο, για το εμπορικό πλοίο «Rosaline A» υπήρχαν από καιρό υποψίες ότι χρησιμοποιείται για παράνομες παραδόσεις όπλων στην Λιβύη και είχε συνταχθεί ακόμη και ειδική έκθεση από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα εμπάργκο όπλων. Η έκθεση βασίστηκε στα αποτελέσματα έρευνας, αναφέρουν κύκλοι της ΕΕ.
Η επιθεώρηση του τουρκικού πλοίου από το πλήρωμα της γερμανικής φρεγάτας «Αμβούργο» ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή και διακόπηκε έπειτα από διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, ως κράτους σημαίας του πλοίου. Η Τουρκία αξιολόγησε τον έλεγχο ως παράνομο και κατηγόρησε την Γερμανία για μη εξουσιοδοτημένη χρήση βίας. Από την πλευρά τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και της διοίκησης της επιχείρησης επισημάνθηκε ότι οι γερμανοί στρατιώτες ενήργησαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Τούρκος εισαγγελέας ξεκίνησε σήμερα έρευνα για τη νηοψία του τουρκικού πλοίου από το πλήρωμα γερμανικής φρεγάτας, η οποία συμμετείχε στην αποστολή επίβλεψης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε για το περιστατικό, επιμένοντας ότι το προσωπικό της γερμανικής φρεγάτας «Αμβούργο» διενήργησε παράνομα τη νηοψία στις 22 Νοεμβρίου, ενώ το Βερολίνο απέρριψε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι το πλήρωμα ενήργησε νομίμως.
Σε μια σύντομη ανακοίνωση για την έρευνα, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας αναφέρει ότι η νηοψία έγινε χωρίς την «έγκριση της Τουρκίας και ενάντια στους διεθνείς κανονισμούς».
Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων πριν λίγες μέρες είχε δηλώσει  ότι «η ομάδα επιβίβασης της επιχείρησης IRINI ενήργησε με τον υψηλότερο βαθμό επαγγελματισμού και δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό καθ' όλη τη διάρκεια της δράσης». Ανέφερε επίσης  ότι «η επιχείρηση IRINI είχε καταβάλει προσπάθειες να ζητήσει τη συγκατάθεση του κράτους, τη σημαία του οποίου έφερε το πλοίο, δίνοντας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ειδοποίηση τεσσάρων ωρών, σύμφωνα με τη διεθνή ναυτιλιακή πρακτική» και επισημαίνει: «Η επιχείρηση IRINI συμφώνησε ακόμη και να παρατείνει αυτήν την ειδοποίηση για μια επιπλέον ώρα, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πρεσβείας στη Ρώμη, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης IRINI. Αφού δεν έλαβε καμία απάντηση από την Τουρκία, μετά την πάροδο του χρόνου, η Επιχείρηση IRINI επιβιβάστηκε στο πλοίο και το επιθεώρησε σύμφωνα με διεθνώς συμφωνημένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών του ΝΑΤΟ».

Ο Πίτερ Στάνο αναφέρει επίσης ότι «η επιθεώρηση ανεστάλη αργότερα, όταν η Τουρκία κοινοποίησε επίσημα και με καθυστέρηση στην επιχείρηση IRINI την άρνησή της να χορηγήσει την άδεια επιθεώρησης του πλοίου», ενώ «μέχρι τότε, η επιθεώρηση δε βρήκε κανένα στοιχείο παράνομου υλικού επί του σκάφους και το σκάφος εκκαθαρίστηκε για να συνεχίσει τη διαδρομή του».

«Η επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI έχει την εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη σύμφωνα με τις αποφάσεις 2292 (2016) και 2526 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «αυτά τα ψηφίσματα είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επιπλέον, το ψήφισμα 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί όλα τα κράτη σημαίας να συνεργαστούν με επιθεωρήσεις».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης επισημανε ότι «η επιχείρηση IRINI αποτελεί συγκεκριμένη συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες να μπει τέλος στις συγκρούσεις στη Λιβύη. Έχει αποδείξει την ικανότητά της να παρακολουθεί τις παραβιάσεις εμπάργκο όπλων και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη και κάνει αναφορές αναλόγως στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ.

Βρισκόμαστε επί του παρόντος σε κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Λιβύης και την εφαρμογή της Διαδικασίας του Βερολίνου. Η εντολή της επιχείρησης IRINI είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου και η επιστροφή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη».
 

Tags