Τραμπ: ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα έχει παραπεμφθεί δύο φορές

Trump

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε για να απευθύνει μομφή στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη φορά, για υποκίνηση εξέγερσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Δέκα Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες προσχώρησαν στους Δημοκρατικούς για να ψηφίσουν υπέρ της κατηγορίας, σε αντίθεση με το πρώτο κατηγορητήριο του Τραμπ, το οποίο δεν έλαβε καμία υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους.

Η Γερουσία είναι απίθανο να διεξαγάγει δίκη μέχρι την ορκομωσία του εκλεγμένου προέδρου Joe Biden και την αποχώρηση του Trump από το αξίωμα. Σε αυτό το σημείο, οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας με μικρή διαφορά. Σε περίπτωση καταδίκης, στον Τραμπ θα μπορούσε να απαγορευθεί να είναι ξανά υποψήφιος για ομοσπονδιακό αξίωμα. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε μετά την ψηφοφορία, ο Τραμπ επέκρινε τους ταραχοποιούς στο Καπιτώλιο. Καθώς ψήφιζαν οι νομοθέτες, το Καπιτώλιο ήταν εντυπωσιακά προστατευμένο από μέλη της Εθνικής Φρουράς και άλλους αξιωματικούς της επιβολής του νόμου. Τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς θα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για την ορκομωσία του Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα.

«Κανείς δεν έχει σπείρει διχόνοια τόσο απερίσκεπτα όσο ο κ. Τραμπ και το κόμμα του. Δεν ξεπερνάς τον διχασμό προσποιούμενος ότι τίποτα δεν είναι λάθος, αλλά αντιμετωπίζοντας τον. Εάν ο κ. Τραμπ καταδικαζόταν, η θεραπεία θα μπορούσε να ξεκινήσει πραγματικά », γράφει το Economist.

«Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να έχουν την υποστήριξη –και τις απόψεις- του Τραμπ με τεράστιες πλειοψηφίες», γράφουν οι Mike Allen και Margaret Talev στο Axios. «Όποιος πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι πολιτικά νεκρός, φαίνεται ότι κάνει απολύτως λάθος».

Tags