Σκοπιανό: Σύμφωνησε ο Τσίπρας και-πιθανόν- ψηφίζει η... επόμενη κυβέρνηση

Τσίπρας, Ζάεφ

Είναι πολύ πιθανόν η συμφωνία του κ. Τσίπρα με τους Σκοπιανούς να κυρωθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Μπορεί να ακούγεται ως ανέκδοτο αλλά οι προβλεπόμενες διαδικασίες μέχρι να κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία, θα είναι τόσο χρονοβόρες ώστε -κατά πάσα βεβαιότητα- να ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές. Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, κατα την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική πλευρά μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια. Έτσι επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί. Αυτό, άλλωστε, είπε και  ο κυβερνητικός του εταίρος , ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, στην συνέντευξη τουπου έγινε το μεσημέρι.Πάντως, όλα δείχνουν ότι την ονομασία των Σκοπίων, όπως προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, θα ανακοινώσει στις 7.30 ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έκανε και την τελική επιλογή του ονόματος. 

Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας απασχολεί πολλά χρόνια είπε ο κ. Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο επισκέφθηκε αμέσως μετά την τελική τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ζόραν Ζάεφ.

"Έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις, που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή: Έχουμε σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, τόσο στο εξωτερικό και τις διμερείς, διεθνείς σχέσεις όσο και στο εσωτερικό. Άρα οι γείτονες μας αναλαμβάνουν υποχρέωση για συνταγματική αναθεώρηση", είπε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία προβλέπει αλλαγές και πέραν της ονομασίας, οι οποίες εξαλείφουν το ζήτημα του αλυτρωτισμού, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία αυτού. Το σημαντικότερο, με αυτή τη συμφωνία είναι ότι διασφαλίζεται - κατοχυρώνεται η πολιτισμική κληρονομιά και παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπήρξαν κάποιοι στο παρελθόν, που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την κληρονομιά αυτή: επρόκειτο για ένα διαρκές εμπόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σημείωσε επίσης ότι μετά την τελική τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ζάεφ, ο πρώτος που ενημερώνει είναι ο Πρόεδρος της Δημκρατίας, και αμέσως μετά θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής για να διοργανωθεί ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Έκλεισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί "ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα".

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε από εδώ και πέρα εναπόκειται στη γείτονα χώρα να κάνει πράξη αυτά που αναφέρονται στη συμφωνία και επισήμανε την προϋπόθεση για αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος. Υπογράμμισε επίσης ότι ο σεβασμός της ιστορίας, και η συμμόρφωση της γείτονος με αυτή, αποτελεί ένα διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία της και πρόσθεσε ότι η καλή γειτονία στηρίζεται στο σεβασμό. 

Ο κ. Καμμένος

Ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι η επίτευξη συμφωνίας θα αργήσει και ότι εξαιτίας ορισμένων όρων που υπάρχουν σε αυτήν δεν θα γίνει δεκτή από την πλευρά της πΓΔΜ και ως εκ τούτου θα καθυστερήσει να έλθει προς κύρωση στην Βουλή και, πάντως, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί το φθινόπωρο. Ενδεχομένως η όλη διαδικασία να φθάσει και ως το 2020.

Και ποια θα είναι η διαδικασία που προωθείται; Αρχικά  θα γίνει  ένα «προσύμφωνο» που θα υπογράψουν οι δυο πλευρές που θα περιλαμβάνει το όνομα για χρήση erga omnes, την αναγνώριση της γλώσσας των Σκοπιανών ως «μακεδονική, σλαβικής καταγωγής», και της ταυτότητάς τους ως «Μακεδόνες», αλλά χωρίς την παραμικρή σχέση με τον αρχαίο ελληνικό μακεδονικό πολιτισμό...

Το «προσύμφωνο» αυτό, θα τελεί υπό την αίρεση της υπερψήφισής του από την βουλή των Σκοπίων, της έγκρισης του από τον λαό μέσω δημοψηφίσματος και στην συνέχεια την απαραίτητη  συνταγματική αλλαγή στην γείτονα. Μετά, θα έρθει στην ελληνική βουλή για έγκριση, και εάν και εφ’ όσον υπερψηφισθεί και εκεί, τότε θα ισχύσει στο ακέραιο η συμφωνία. Στο μεταξύ, πριν φθάσει στην Βουλή ο κ. Καμμένος θα ζητήσει την σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να αλλάξει η απόφαση του 1992 που δεν έκανε δεκτή τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία.

Αναφορικά με τους χρόνους, ο  κ. Τσίπρας, λέει  ότι η όλη αυτή διαδικασία, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο -Νοέμβριο. Ο κ. Ζάεφ, μέχρι τώρα ζητάει περιθώριο μέχρι και βάθους δύο ετών!

Τότε λοιπόν, ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ  δεν θα την ψηφίσουν. «Η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι πάγια και δεν αλλάζει. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε καμία συμφωνία που περιέχει στο όνομα της γειτονικής χώρας τον όρο "Μακεδονία"» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ότι αν κάποιος βουλευτής τους ψηφίσει διαφορετικά, διαγράφεται και προσθέτοντας: «Όποιος έχει διαφορετική θέση, μπορεί να φύγει τώρα».

Τα επόμενα βήματα

Προφανώς ο πρωθυπουργός θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στο διάγγελμά του, ενώ αναμένεται και ενημέρωση της Βουλής τις αμέσως επόμενες ημέρες (Πέμπτη ή Παρασκευή). 

Ο Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνει και αυτός διάγγελμα την ίδια ώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά έχει μπροστά του έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει. Να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή της πΓΔΜ και στη συνέχεια να θέσει τη συμφωνία αυτή σε δημοψήφισμα. Το τρίτο βήμα αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση η οποία απαιτεί ικανή πλειοψηφία στη Βουλή της FYROM η οποία πλειοψηφία πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη αν υφίσταται. 

Το πρώτο βήμα του Ζ. Ζάεφ, δηλαδή η επικύρωση της συμφωνίας αυτής από τη Βουλή της πΓΔΜ, θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί πριν τα τέλη Ιουνίου και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. 

Η Αθήνα στο διάστημα Ιουνίου έως και τα μέσα Ιουλίου δεσμεύεται να δώσει πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την Ε.Ε. καθώς και στην πρόσκληση προς την πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση και τουλάχιστον άμεσα να τεθεί όλο αυτό το πλαίσιο συμφωνίας για επικύρωση στην ελληνική Βουλή. Η επικύρωση ή θα συντελεστεί αργότερα ή κατά την ολοκλήρωση του οδικού χάρτη και των δεσμεύσεων της πΓΔΜ όπως αυτές θα προβλέπονται από κείμενο της συμφωνίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης

'Αμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκοπή Παυλόπουλο, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, στις 10 το πρωί, σήμερα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του, η οποία θα γίνει εντός της ημέρας.