Ο τρόμος επιστρέφει

ισλαμική τρομοκρατία

Η Γαλλία είναι εξασθενημένη. Το νέο λοκντάουν ξεκινά, αλλά η χώρα δεν έχει συνέλθει ακόμα από το πρώτο. Τώρα που η κοινωνική ζωή παγώνει, οι τρομοκράτες σπέρνουν το φόβο. Εδώ βοηθά μόνο ένα κράτος που απορρίπτει τις υστερίες και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μια επίπτωση της πανδημίας είναι η εσωστρέφεια τόσο σε ιδιωτικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Όμως η Γαλλία δεν επιζητεί την πρόκληση, βρίσκεται στο στόχαστρο φανατικών δολοφόνων.


Το ερώτημα είναι αν μετριοπαθείς ιμάμηδες είναι σε θέση να πλησιάσουν και να επηρεάσουν τέτοιου είδους μοναχικούς λύκους πριν σπείρουν το θάνατο και το μίσος, πριν ωθήσουν κοινωνίες σε ένα πόλεμο πολιτισμών. Η ριζοσπαστικοποίηση δεν λαμβάνει χώρα πια σε τεμένη. Μόνο οι μουσουλμάνοι είναι σε θέση να σταματήσουν τέτοια άτομα. Τώρα είναι η ευκαιρία για το μετριοπαθές Ισλάμ να δείξει ότι αποδέχεται τη κοσμικότητα, αλλά και τις αξίες της Ευρώπης.


Πάντως η Γαλλία έχει  τεθεί στο ανώτατο επίπεδο ασφαλείας, με τις δυνάμεις του στρατού να αυξάνουν την παρουσία τους στους δρόμους της χώρας. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών, καθώς από 3.000 θα αναπτυχθούν 7.000 σε όλη την επικράτεια. Ο στρατός θα επιφορτιστεί με τη φύλαξη και την προστασία συγκεκριμένων σημείων και περιοχών, όπως είναι τα σχολεία και οι θρησκευτικοί χώροι.
Οι νέες επιθέσεις έγιναν λίγες μέρες μετά το αποκεφαλισμό του Σαμουέλ Πατί, από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Ο δράστης ήθελε να τιμωρήσει τον καθηγητή, γιατί έδειξε δείξει στους μαθητές σκίτσα του Charlie Hebdo με τον Μωάμεθ στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.

Στο νέο του πρωτοσέλιδο το εβδομαδιαίο περιοδικό σατίρισε τον Τούρκο πρόεδρο με τον Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει νέα πυρά και την προεδρία του να προαναγγέλλει «διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου».

Μετά τη δολοφονία του Πατί ακολούθησαν μαζικές «εκκαθαρίσεις» υπόπτων για συμμετοχή σε εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες, ενώ αυξάνεται η οργή σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου με κυβερνήσεις και διαδηλωτές να κατηγορούν τον Εμανουέλ Μακρόν ότι προωθεί μια αντι-ισλαμιστική ατζέντα.
Πρόκειται για την τρίτη τρομοκρατική επίθεση μέσα σ´ ένα μήνα στη Γαλλία, η δε απειλή για τους χώρους λατρείας ήταν πολύ έντονη τελευταία. Με κείμενό του πριν λίγες μέρες ο αρχηγός της αστυνομίας Φρεντερίκ Βο είχε στείλει προειδοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι «η Γαλλία αποτελεί στόχο υψηλής και μόνιμης τρομοκρατικής απειλής». Ανέφερε μάλιστα ότι στόχοι αποτελούν χώροι λατρείας χριστιανών αλλά και μουσουλμάνων που έχουν δημόσια καταδικάσει την τρομοκρατία, και αυτό ύστερα από τις απειλές που δημοσίευσε το πρακτορείο Τhabat, το οποίο πρόσκειται στην Αλ Κάιντα.

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν έστειλε  ένα «μήνυμα ειρήνης προς τον μουσουλμανικό κόσμο», τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι «η χώρα της ανοχής» και όχι «της περιφρόνησης ή της απόρριψης».

«Μην ακούτε τις φωνές που επιδιώκουν να υποδαυλίσουν την καχυποψία. Ας μην επιτρέψουμε να παγιδευτούμε στις υπερβολές μιας μειοψηφίας χειραγωγών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.