Η βαβελ της Μέσης Ανατολής

Μέση Ανατολή, Συρία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Ασίας, Αδελ αλ-Τζουμπέιρ, δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του επιθυμεί μια αυστηρότερη πυρηνική συμφωνία για  το Ιράν και περισσότερες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. "Η Σαουδική Αραβία στηρίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν και πιστεύουμε ότι η απαγόρευση του εμπλουτισμού ουρανίου πρέπει να είναι απεριόριστη", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της επίσκεψης του αμερικανικού ομόλογου του, Mike Pompeo και πρόσθεσε ότι :"Πιστεύουμε επίσης ότι οι επιθεωρήσεις πρέπει να ενισχυθούν".

 

Ο Τζουμπέιρ συνέστησε επίσης περισσότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν για "παραβιάσεις που αφορούν στους βαλλιστικούς πυραύλους, στην υποστήριξη της τρομοκρατίας και στην παρέμβασή του στις υποθέσεις των χωρών της περιοχής".

 

Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Mike Pompeo, συναντιέται αυτό το Σαββατοκύριακο με ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ για να τους ενημερώσει για τα σχέδια του Προέδρου Donald Trump αναφορικά με  την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

 

Ο κ Trump πρέπει να ανακοινώσει ως την 12η Μαΐου αν «σχίζει» το κείμενο της συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015 μετά από πολύχρονες  διαπραγματεύσεις  μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία και τη Γερμανία). Πάντων ο  κ. Pompeo διαβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη λάβει την απόφασή του.

 

Στην Μόσχα όμως οι επικεφαλής της ρωσικής, τουρκικής και ιρανικής διπλωματίας συζήτησαν και αυτοί για την Μέση Ανατολή καθώς οι τρείς τους είναι οι κυριάρχοι του παιγνιδιού στην Συρία. Οι τρείς χώρες αν και συνεργάζονται έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και εχθούς. Η Μόσχα που επιθυμεί την παγίωση των κερδών της , έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Σαουδική Αραβία καθώς οι δύο τους συνδέονται με το ...πετρέλαιο. Η Τεχεράνη θέλει να αποκτήσει προπύργια στην Συρία και αντιμετωπίζει την μήνι τόσο του Ισραήλ όσο και της Σαουδικής Αραβίας με την οποία συγκρούεται και στην Υεμένη. Η Άγκυρα θέλει την κατοχύρωση των διεκδικήσεων της στα βόρεια σύνορα με την Συρία επίσης  τάσσεται κατα της παραμονής του Άσσαντ που όμως τον υπερσπίζονται η Ρωσία και το Ιράν και έχει τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία/

 

Η συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ  Σεργκέι Λαβρόφ,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου και  Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα «επικεντρωθεί σε όλες τις πτυχές της εφαρμογής της συνεργασίας των τριών και θα κινηθεί  στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα ​​", δήλωσε η τουρκική πηγή .Αντίθετα , η ρωσική διπλωματία, επικεντρώνεται  στην ανθρωπιστική κατάσταση στην Συρία. "Η παροχή βοήθειας στον λαό της Συρίας δεν πρέπει να εξαρτάται από τους  πολιτικούς  στόχους", δήλωσε η  Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι οι διμερείς συνομιλίες βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη.

 

Παρά την φαινομενική σύμπλευση οι διαφορές μεταξύ των τριών είναι μεγάλες και αυτό φάνηκε κατά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Τράμπ και οι σύμμαχοί του εναντίον στόχων της Συρίας. Τότε η Άγκυρα χαρακτήρισε την επίθεση ως αναγκαία προκαλώντας τις αντιδράσεις των άλλων δύο. Παρατηρητές χαρακτηρίζουν την σχέση των "3" ως  μια «πολύ ασταθή συμμαχία» με αδιάλλακτες θέσεις.