Τριάντα έξι τρις. στους παραδείσους

οικονομία,φοροαποφυγή,φορολογικοί παράδεισοι, ανισότητα

«Παραδείσιες» συνθήκες για να τοποθετήσει κανείς τα κεφάλαια του δεν βρίσκει μόνο στην Καραϊβική. Η Ευρώπη προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο επενδυτής να ταλαιπωρείται, υποστηρίζει ο Ράινχαρντ Κίλμερ, στέλεχος της γερμανικής υπηρεσίας διώξεως του οικονομικού εγκλήματος. «Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να κοιτούμε τι γίνεται στην Καραϊβική, αλλά να συγυρίσουμε μπροστά από τη δική μας πόρτα. Η Βρετανία προστατεύει τα Channel Islands, η Γαλλία το Μονακό. Και σε αυτά να προσθέσουμε τα γνωστά προβλήματα  με το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και την Αυστρία.

Ο Παναμάς, , είναι μόνο μια από περισσότερες από 90 δικαιοδοσίες οικονομικού απόρρητου σε όλο τον κόσμο σήμερα, σε σύγκριση με μόνο μια δωδεκάδα ή περίπου τόσες στις αρχές του 1970. Όλες μαζί, το 2015, κατείχαν τουλάχιστον από 24 μέχρι 36 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ανώνυμο ιδιωτικό οικονομικό πλούτο, ο περισσότερος εκ του οποίου ανήκει στο κορυφαίο 0,1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.

Αυτά τα «νησιά του θησαυρού» δεν περιορίζονται σε αποπνικτικούς τροπικούς παραδείσους όπως οι Μπαχάμες, η Ανγκουίλα, η Αρούμπα, τα Μπαρμπάντος, το Μπελίζ, οι Βερμούδες, τα BVI (British Virgin Islands), οι Νήσοι Κέιμαν, ο Παναμάς, η Αγία Λουκία, ο Άγιος Χριστόφορος και ο Άγιος Βικέντιος. Περιλαμβάνουν επίσης πολύ παλαιότερους παραδοσιακούς ευρωπαϊκούς παραδείσους, συμπεριλαμβανομένων της Ανδόρας, των νησιών της Μάγχης, της Κύπρου, του Γιβραλτάρ, της Νήσου του Μαν, του Τζέρσεϋ, του Guernsey, του Λιχτενστάιν, της Μάλτας και του Μονακό. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα νεότερα, ακόμα πιο απομακρυσμένα καταφύγια, συμπεριλαμβανομένων και των Νήσων Κουκ, του Μαυρίκιου, των Νήσων Μάρσαλ, του Ναούρου, των Σεϋχέλλων και του Βανουάτου. Για ορισμένους σκοπούς, αρκετές αξιόπιστες δικαιοδοσίες «onshore» απορρήτου -το City του Λονδίνου, η Ελβετία, το Delaware, η Νεβάδα, το Λουξεμβούργο, το Ντουμπάι, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και το Χονγκ Κονγκ- έχουν γίνει επίσης σημαντικά μέλη της ομάδας

Τα κεφάλαια στους ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους μπορεί να μην είναι τόσα πολλά όσα στην Καραϊβική, αλλά θεωρούνται ασυναγώνιστα όσον αφορά στην ασφάλεια των χρημάτων.

146 τράπεζες από 26 χώρες του κόσμου έχουν εγκατασταθεί στο Λουξεμβούργο, όπως αναφέρει η κυβέρνηση του Δουκάτου. Το Λουξεμβούργο ανήκει στους 10 κορυφαίους χρηματοοικονομικούς χώρους. Είναι μία από τις δύο σημαντικότερες έδρες συναλλαγής αμοιβαίων κεφαλαίων. Το μυστικό της επιτυχίας: Σαφήνεια και ευελιξία. Από τη μία πλευρά σεβασμός στο τραπεζικό απόρρητο και από την άλλη ένας αυστηρός νόμος κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Όλα αυτά στα συμφραζόμενα μιας «ανταγωνιστικής» φορολογικής πολιτικής και μιας ευέλικτης γραφειοκρατίας που διευθετεί τα πάντα με ταχύτητα.

Εδώ και δεκαετίες καλλιεργεί το Μεγάλο Δουκάτο τη φήμη του ασφαλούς λιμένα. Πάνω από δύο τρισεκατομμύρια ευρώ είναι η περιουσία των εταιρειών επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εταιρείας Χρηματοοικονομικών Συμβούλων Ogier. Ο φόρος που καταβάλλουν οι εν λόγω εταιρείες είναι ελάχιστος. Πολλές διεθνείς επιχειρήσεις έχουν ανοίξει θυγατρικές στο Λουξεμβούργο προκειμένου να φορολογούνται με ευνοϊκούς όρους τα κέρδη τους. Η πρακτική αυτή δεν συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων. Και ακριβώς τα κεφάλαια αυτά κάνουν το Λουξεμβούργο πρώτη χώρα της ΕΕ στο κατά κεφαλή εισόδημα. Με αυτά τα δεδομένα δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας υπερασπίζεται το οικονομικό της μοντέλο.