Κίνα και ΕΕ προτίθενται να ανακοινώσουν επενδυτική συμφωνία

EU, China

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζουν στην σύναψη μιας μακροχρόνιας επενδυτικής συμφωνίας αφού το Πεκίνο ανέλαβε νέες δεσμεύσεις για τα δικαιώματα εργασίας.

Η συμφωνία, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση από το 2014 και θα μπορούσε να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, θα άρει τα εμπόδια στις επενδύσεις στην Κίνα από ευρωπαϊκές εταιρείες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Για την Κίνα, η συμφωνία θα ενισχύσει την πρόσβασή της στην αγορά της ΕΕ και θα ανοίξει ενδεχομένως τον δρόμο για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Αλλά μια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της επικείμενης διοίκησης του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Jake Sullivan, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η νέα διοίκηση θα «καλωσόριζε τις πρώτες διαβουλεύσεις» με την ΕΕ για μια συντονισμένη προσέγγιση των οικονομικών πρακτικών της Κίνας.

«Ίσως να υπάρχουν ορισμένοι στην Ουάσινγκτον που το βλέπουν αυτό σαν μια αδικαιολόγητη προσβολή», λέει ο Frank Lavin, πρώην υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ αρμόδιος για το διεθνές εμπόριο, στην Bloomberg Television. «Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο στην διατλαντική σχέση και δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάποιο είδος αλληλεπίδρασης με την Κίνα που να είναι win-win».

«Αυτό θα ήταν μια περίπτωση που η Κίνα εκμεταλλεύεται την ακέφαλη περίοδο μετάβασης στις ΗΠΑ, καταλήγοντας σε συμφωνία με την ΕΕ γνωρίζοντας ότι δεν τους αρέσει/εμπιστεύονται τον Τραμπ, και πριν ο Μπάιντεν μπορέσει να παρουσιάσει ένα νέο πρόσωπο από την πλευρά των ΗΠΑ. Αυτή είναι η πρώτη πρόκληση [για την εξωτερική πολιτική] του Μπάιντεν», γράφει στο Twitter ο Jorge Guajardo, πρώην πρέσβυς του Μεξικό στην Κίνα.

Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι δεσμοί Κίνας-Ρωσίας δεν μπορούν να σπάσουν από άλλη χώρα, και ότι το Πεκίνο και η Μόσχα πρέπει να συνεργαστούν για να «αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια καταστολής και διχασμού των δύο χωρών». Η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει τους εξωτερικούς δεσμούς της πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.