Η οικονομία των εμβολίων

κορονοϊός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφθασε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της Covid-19, ανακοίνωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει αύριο το έκτο της συμβόλαιο αγοράς εμβολίων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού: «Αύριο θα εγκρίνουμε το έκτο συμβόλαιο. (Πρόκειται) για έως και 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna».

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ε.Ε. χτίζει «ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για την COVID-19» και πρόσθεσε ότι «τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν να μας βοηθήσουν να βάλουμε τέλος στην πανδημία».
Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι το πειραματικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5% στην προστασία από την Covid-19, με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της και την πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Η Κομισιόν έχει ήδη υπογράψει πέντε συμβόλαια προμήθειας εμβολίων: με την σουηδοβρετανική AstraZeneca, την αμερικανική Johnson & Johnson (για την προμήθεια μέχρι 400 εκατομμυρίων δόσεων από την κάθε μία), το γαλλοβρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις), το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις) και την γερμανική CureVac (μέχρι 405 εκατομμύρια δόσεις).

Οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν ωστόσο όταν τα εμβόλια αυτά θα αξιολογηθούν ως ασφαλή και αποτελεσματικά και θα είναι προσβάσιμα σε όλους, επανέλαβε η κ. φον ντερ Λάιεν. Η κυκλοφορία κάθε εμβολίου στην Ε.Ε. εξαρτάται από το «πράσινο φως» της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες στην Ε.Ε. στις αρχές του 2021.