«Σφίγγα» η Deutsche Bank στο ευρωκοινοβούλιο για το σκάνδαλο ξεπλύματος 200 δισ. ευρώ

Deutsche Bank

Η Deutsche Bank σήμερα αποστασιοποιήθηκε από το τεράστιο σκάνδαλο βρώμικου χρήματος της Δανίας, αφήνοντας τους νομοθέτες της ΕΕ δυσαρεστημένους.

Ο αξιωματούχος του ομίλου Deutsche για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), Stephan Wilken, αντιμετώπισε ερωτήματα σχετικά με την εμπλοκή της τράπεζάς του στο σκάνδαλο από την ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα οικονομικά εγκλήματα, την φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή. Ωστόσο, ο Wilken απογοήτευσε τους Ευρωπαίους νομοθέτες, δίνοντας λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ύποπτα κεφάλαια ύψους δισεκατομμυρίων πέρασαν απαρατήρητα από το σύστημα πληρωμών της τράπεζας. «Προσπαθούμε να μαθαίνουμε από αυτά τα περιστατικά και να κοιτάξουμε το μέλλον», είπε ο Wilken. Ωστόσο, δήλωσε στους νομοθέτες ότι οποιοδήποτε αδίκημα που διαπιστωθεί θα οδηγήσει σε «ξεκάθαρες συνέπειες», όπως περικοπές μπόνους και απολύσεις.

Η Danske Bank δημοσίευσε, τον Σεπτέμβριο, εσωτερική έκθεση που αποκάλυπτε ότι πελάτες μη- κάτοικοι (non-resident) είχαν διοχετεύσει περίπου 200 δισ. ευρώ μέσω του εσθονικού υποκαταστήματος του δανειστή μεταξύ 2007 και 2015. Το σκάνδαλο αυτό εξαπλώθηκε στην Deutsche Bank μετά από αναφορές ότι η γερμανική τράπεζα είχε επεξεργαστεί περισσότερα από 160 δισ. ευρώ πιθανώς ύποπτων χρημάτων της Danske Bank από την Εσθονία.

Παρά την ανάκριση από τους νομοθέτες της ΕΕ, ο Wilken αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες, καθώς μια «εσωτερική έρευνα για το [τι συνέβη] το 2007 και το 2015 είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν μπορώ να την σχολιάσω αυτή την στιγμή». Ερωτηθείς ειδικά για τις πληροφορίες που η Deutsche θα έπρεπε να απαιτεί από τους κατόχους λογαριασμών για τις πληρωμές που επεξεργάστηκε, ο Wilken δήλωσε: «Οι πελάτες της Danske Estonia δεν είναι πελάτες μας, επομένως δεν εφαρμόζουμε την ανάλυση “γνώριζε τον πελάτη σου” σε εκείνους τους πελάτες». «Όταν οι συναλλαγές εκκαθαρίζονται από τον οργανισμό μας και βλέπουμε ονόματα που υπόκεινται σε κυρώσεις, τότε σταματάμε αυτές τις πληρωμές», πρόσθεσε.

Οι βουλευτές επέκριναν την υπεράσπιση της Deutsche Bank έναντι των υποτιθέμενων σχέσεών της με το σκάνδαλο. «Η Deutsche Bank αρνείται να παράσχει πληροφορίες», είπε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Sven Giegold, σε δήλωσή του μετά την ακρόαση. «Είναι ασέβεια προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κρατά [τα μέλη του] τόσο πολύ στο σκοτάδι».

Η Ουάσιγκτον επίσης θα είναι απογοητευμένη. Οι νομοθέτες των ΗΠΑ και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς την ακρόαση των Βρυξελλών σήμερα, ελπίζοντας να αποκτήσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην οποία ενδέχεται να συμμετείχε η Deutsche.

Ο Wilken ακολούθησε την εταιρική γραμμή των τελευταίων ημερών μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της Deutsche την Παρασκευή, Christian Sewing, ότι η τράπεζα «δεν έχει ... ενδείξεις αδικοπραξίας» σε σχέση με την Danske Bank. «Δεν νομίζουμε ότι πρέπει να θεωρηθεί ως το χειρότερο σενάριο», είπε ο Wilken στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, δήλωσε όντως ότι είχε «απογοητευτεί όταν ήρθαν στο φως ειδήσεις και αποδείχθηκε ότι έχουμε εμπλακεί σε πράγματα που δεν έπρεπε».

Ο Wilken αρνήθηκε να πει πόσοι εργαζόμενοι της Deutsche έχουν επηρεαστεί από αυτές τις συνέπειες και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του Τύπου μετά την ακρόαση.

Η στάση της Deutsche προκάλεσε απογοήτευση και στον πρόεδρο της επιτροπής, Petr Ježek, ο οποίος παραπονέθηκε ότι «η ακρόαση πιθανότατα δεν παρείχε τόσες απαντήσεις όσες θα απαιτούσε η κλίμακα του προβλήματος».

Η Danske Bank ήταν μόνο ένα παράδειγμα πολλών σκανδάλων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ που ντρόπιασε τους ελεγκτές της ΕΕ, καθώς οι Αρχές των ΗΠΑ ενέσκηψαν για να επισημάνουν και να πατάξουν ύποπτες δραστηριότητες.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πέρυσι κατηγόρησε τον τρίτο μεγαλύτερο δανειστή της Λετονίας, την ABLV Bank, για «μια μεγάλη σειρά παράνομων συμπεριφορών», που συνδέονται με το πρόγραμμα όπλων της Βόρειας Κορέας και την διαφθορά στην Ρωσία και την Ουκρανία. Η ABLV Bank κατέρρευσε σύντομα μετά τις κατηγορίες. Έναν μήνα αργότερα, οι Αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν τον πρόεδρο της μαλτέζικης Pilatus Bank με κατηγορίες που περιλάμβαναν τραπεζική απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Η ΕΕ δεν διαθέτει μια ενιαία υπηρεσία επιφορτισμένη με την εποπτεία των ροών βρώμικου χρήματος και βασίζεται στις εθνικές ρυθμιστικές Αρχές για τον εντοπισμό ύποπτων δραστηριοτήτων. Το σύστημα έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής αναποτελεσματικό, κάτι που έγινε ξανά εμφανές την περασμένη εβδομάδα, αφότου οι εποπτικοί οργανισμοί της Δανίας και της Εσθονίας ενεπλάκησαν σε ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών για το σκάνδαλο Danske.

Η διαβόητη υπόθεση Danske Bank ενδέχεται να προσθέσει βαρύτητα στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει ισχυρότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority) για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία έχει μια ομάδα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρημάτων που αποτελείται από μόλις 1,8 άτομα.

Οι νομοθέτες των Βρυξελλών δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει με τις προτάσεις.