Οι συζητήσεις για το χρέος μπορεί να φτάσουν μέχρι το 2019

αξιολόγηση, χρέος

Ήταν Αύγουστος του 2017 όταν η καγκελάριος της Γερμανίας, η κυρία Μέρκελ παραχώρησε στην  δημόσια τηλεόραση Phoenix και στον ραδιοσταθμό DLF μία συνέντευξη. Οι δημοσιογράφοι την ρώτησαν και για την Ελλάδα, την πολιτική της Γερμανίας για το χρέος και το δημοσιονομικό πρόγραμμα που είχε επιβάλλει. Με την απάντηση της φώτισε την πολιτική που ακολουθεί σήμερα.

 

«Ένα κούρεμα με την κλασική έννοια δεν προβλέπεται στους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης. Εντός της ζώνης του ευρώ δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο», είπε και συμπλήρωσε ότι "σε  περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω ελαφρύνσεις, τότε θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις το 2018 και το 2019". Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν όταν αναφερόμενη στην Ελλάδα, δήλωσε  ότι η «υπερβολική επιείκεια δεν βοηθά»

 

Αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι η γραμμή της Γερμανίας για το χρέος. Αυτή, ακολουθούσε και  ακολουθεί απαρέγκλιτα. Δεν κάνει εκπτώσεις , δεν κάνει παραχωρήσεις. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εισπράξει μέχρι τελευταίου σεντ τα χρήματα που έχει δανείσει. Και δεν είναι μόνο  η Γερμανία. Το ίδιο θέλει και η Ολλανδία και οι κεντροευρωπαίοι σύμμαχοί της οι οποίοι μετρούν και το τελευταίο ευρώ. Το ίδιο θέλει και η Γαλλία, η οποία όπως και να το κάνουμε , είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής της χώρας.

 

Όταν κάποιος θέλει να εισπράξει τα λεφτά  του με τους τόκους το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσει την ομαλή πληρωμή των δόσεων. Για τον λόγο αυτό, απαιτεί από τον οφειλέτη εγγυήσεις: ακίνητα, μετοχές , διαμαντικά... Αυτό έκανε ο κ. Σόιμπλε με το περίφημο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Λέτε να είναι τυχαίο ότι η διάρκεια ζωής του συγκεκριμένου φορέα συμπίπτει με την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων που προέκυψαν από τα Μνημόνια; Είναι συμπτωματικό ότι στις δανειακές συμβάσεις-όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο-προβλέπεται επιτήρηση μέχρι την εξόφληση του 75% των συγκεκριμένων δανείων;

 

Ο κ. Σόλτς σήμερα δεν κάνει τίποτε άλλο παρά αυτό που έκανε ο προκάτοχος του, ο κ. Σόιμπλε. Ακολουθεί  την γραμμή που έχει συμφωνηθεί χωρίς να παρεκκλίνει. Άλλωστε στην Γερμανία δεν έχει σημασία ποιός κυβερνά: σοσιαλδημοκράτης, χριστιανοδημοκράτης, φιλελεύθερος ή πράσινος. Αυτό που έχει σημασία είναι : να τηρούνται οι συμφωνίες. Δεν είναι τυχαίο ότι το πακέτο Σρέντερ , ένα σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα ήταν εμπνεύσεως και εφαρμογής Σοσιαλδημοκρατών. Αν το καλοεξετάσουμε από την πλευρά τους έχουν δίκιο όταν λένε ότι τα λεφτά που εξοικονομήσαμε από την  δική μας την λιτότητα να τα τρώνε οι έλληνες , οι ισπανοί , οι πορτογάλοι, οι κύπριοι. Όχι κύριοι , δεν κάνουμε "κουρέματα" , δεν κάνουμε δώρα...

 

Στο μόνο πράγμα που δείχνουν ανεκτικότητα είναι στα λόγια. Προφανώς σκέπτονται ότι δεν κοστίζουν τίποτε και λειτουργούν ως μέσο εκτόνωσης. Αυτό που μετρά είναι το ...ταμείο, για αυτό όταν έλθει η ώρα της διασφάλισης είναι απόλυτοι: θέλουμε να τηρήσετε τα συμφωνηθέντα, διαμηνύουν στον οφειλέτη και επιβάλλουν την βούληση τους. Έτσι,   άφησαν τον κ. Τσίπρα να λέει τα δικά του. Δεν τους ενοχλούσαν οι δηλώσεις περί "καθαρής εξόδου" ούτε περί "ανάκτησης της κυριαρχίας μας στα πλαίσια της Ευρωζώνης". Άλλωστε δεν τους ενδιαφέρει το ελληνικό ακροατήριο. Δεν τους ενδιαφέρει αν οι έλληνες προτιμούν να χορταίνουν από τα αυτιά. Το δικό τους πρόβλημα είναι οι συμφωνίες που θα πρέπει να εφαρμόζονται. Και οι συμφωνίες είναι σαφείς : επιτήρηση χωρίς κούρεμα και επιείκεια, όπως είπε η κυρία Μέρκελ  στην τηλεοπτική της συνέντευξη. Σίγουρα σήμερα υπάρχει μία διαφορά σε σύγκριση με την προηγούμενη γερμανική Κυβέρνηση. Ο κ. Σόιμπλε επέβαλλε δια της ...φωνής ενώ ο κ. Σόλτς δια της ...σιωπής. Αλλά και οι δύο απαιτούν τα ίδια .

Μόνο οι αδαείς, οι εύπιστοι και οι απληροφόρητοι εξεπλάγησαν απο τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγ και του κ.Τσακαλώτου.Οι άνθρωποι είπαν ότι έχει συμφωνηθεί. Και για να μη υπάρχουν παρερμηνείες έκαναν σαφές ότι η γερμανική κανονικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει. Το 1 δισ. της υποδόσης του προγράμματος θα εκταμιευθεί όταν ικανοποιηθούν οι όροι που αφορούν στην  μείωση του αποθέματός της σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι ελεγκτές θα έρθουν στην Αθήνα τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου και θα παραμείνουν στο Χίλτον μέχρι να ολοκληρωθεί ο δημοσιονομικός έλεγχος για το 2018 και  κλείσουν, σε τεχνικό επίπεδο, και τα 88 προαπαιτούμενα. Στις 5 Μαΐου θα ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών. Και- αν όλα πάνε καλά - στις 21 Ιουνίου θα συνεδριάσει το Eurogroup για να συζητήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το καθεστώς εποπτείας της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο που εκπνέει τυπικά το Μνημόνιο. Και για να μη ξεχνιόμαστε ,  οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν αφού προηγουμένως η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει όλα τα μέτρα και τις αλλαγές που θα συμφωνηθούν στην τέταρτη αξιολόγηση .

Αυτό άλλωστε έγινε σαφές και από τις δηλώσεις του κ. Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος  προσερχόμενος το πρωί της Παρασκευής στο Eurogroup της Σόφιας  έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας αξιόπιστης αναπτυξιακής στρατηγικής, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε μια επιτυχημένη κατάληξη του ελληνικού προγράμματος».

Ειδικότερα, ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Πρώτον, στην προετοιμασία της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. «Υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, αλλά μένει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα στον δημοσιονομικό τομέα είναι πολύ θετικά ειδικά όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει επανέλθει.

Δεύτερον, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για το «σχεδιασμό» της μεταμνημονιακής εποπτείας, ο οποίος, όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης με πλήρη πρόσβαση στις αγορές και με πλήρη δικαιώματα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.

Το τρίτο σημείο συζήτησης είναι η στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, που θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Εurogroup. Η στρατηγική για την ανάπτυξη πρέπει να έχει την πλήρη ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Τέλος, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Πρέπει να βρούμε το μηχανισμό που θα ελαφρύνει την οικονομία από το άχθος του χρέους», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν πολλές «καλές προτάσεις», μεταξύ των οποίων και η λεγόμενη «γαλλική πρόταση» που δεν είναι άλλη από το μηχανισμό που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης.

«Είμαι αισιόδοξος, γιατί έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι μεγάλη», δήλωσε, κλείνοντας, ο Π. Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές μετά το τέλος της μνημονιακής περιόδου.Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μη ζητήσει προληπτική γραμμή για την περίοδο μετά το πρόγραμμα καθώς και για το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του EUROGROUR , Μάριο Σεντένο ο οποίος μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια της Βουλγαρίας δήλωσε ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν εάν χρειαστεί στο τέλος του προγράμματος, με την προϋπόθεση αυτό να ολοκληρωθεί επιτυχώς.  .

Τι σημαίνουν αυτές οι δηλώσεις ; Πολύ απλά ότι χρέος και επιτήρηση πάνε χέρι-χέρι και ότι θα γίνουν πολλές και επίπονες διαπραγματεύσεις . Πόσο θα κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος; Άγνωστο μπορεί  μέχρι το 2019 όπως είπε εννέα μήνες πριν η κυρία Μέρκελ. Όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση...