Εργατική νομοθεσία και τηλεργασία

τηλεργασία

Στην εποχή του κορωνοϊού όλα αλλάζουν . Τηλεδιασκέψεις και συνεντεύξεις μετατρέπουν τον ιδιωτικό χώρο σε δημόσιο. Μικρόφωνα, κινητά και φορητοί υπολογιστές είναι στην πρώτη γραμμή ενώ ο κώδικας ένδυσης προ πολλού πλέον δεν είναι αυστηρός.

Αν μια εταιρεία επέτρεπε στους εργαζομένους της να εργάζονται εξ ολοκλήρου σε καθεστώς τηλεργασίας (home office ) θα εξοικονομούσε πόρους από την συντήρηση των κτιριακών υποδομών και το κόστος λειτουργίας. Οι εργαζομένοι θα εξοικονομούσαν επίσης χρήματα γιατί πλέον δεν θα καλούνταν να μετακινηθούν από και προς τις θέσεις εργασίας τους. Μια κατάσταση win-win, θα σκεφτόταν κανείς. Αλλά δεν είναι τόσο απλό.
Στο μέλλον η κατάσταση ενδεχομένως να μοιάζει ως εξής: ένας εργαζόμενος θα έχει μια θέση εργασίας στη δουλειά του και μια στο σπίτι. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι μελλοντικά η τηλεργασία θα πρέπει να καλύπτεται από τις διατάξεις του νόμου περί προστασίας της υγείας και της ασφάλεια των εργαζομένων. Επίσης σημαίνει ότι ο εργοδότης θα πρέπει να παρέχει στους εργαζομένους εξοπλισμό όχι μόνο για τον χώρο εργασίας αλλά και για το σπίτι. Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, ότι κάτι τέτοιο  δεν αναμένεται να γίνει δεκτό από τους εργοδότες όταν συνεπάγεται ότι ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώνει στην πράξη για δύο θέσεις εργασίας ανά εργαζόμενο.


Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ, οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο αποτελεσματικοί όταν δουλεύουν από το σπίτι. Το μειονέκτημα: οι υπάλληλοι σε καθεστώς τηλεργασίας εργάζονται συχνά περισσότερο από τους συναδέλφους τους στο γραφείο και συχνά χωρίς αποζημίωση για υπερωρίες ή άδειες. Υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος όσοι εργάζονται από το σπίτι να ξεχνούν πόσες ώρες εργάζονται και στη χειρότερη περίπτωση να αποκτήσουν προβλήματα όπως διαταραχές ύπνου ή ακόμη να γίνουν πιο ευαίσθητοι σε λοιμώξεις και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει η αντίληψη των εργοδοτών προς την κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων. Οι εργοδότες δεν θα πρέπει να αφήνουν τους εργαζομένους να πιέζονται περισσότερο ή να αισθάνονται μεγαλύτερο άγχος επειδή δουλεύουν από το σπίτι. 


Η ψηφιακή αδιακρισία ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτική ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα παιδιά εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά στην οθόνη, ο σκύλος γαυγίζει, ένας σταυρός στον τοίχο ή ένας βούδας προδίδουν πολύ προσωπικές πλευρές της πίστης.Ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να δεις τον καναπέ και το γραφείο του άλλου, τα χαλιά στο πάτωμα, τα ακατάστατα ράφια ή να αναγνωρίζεις έπιπλα στο σπίτι του συνομιλητή σου.