Ζωή υπόδουλη στους χάρτες του covid-19

covid

Η εκτόξευση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, όπου για τρίτη συνεχή ημέρα έσπασε ρεκόρ με τελευταίο τα 882 κρούσματα και τους 15 θανάτους, αλλάζει τα δεδομένα για τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την νόσο Covid-19.

'Έπειτα από την επικαιροποίησή του, από σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, η Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς εντάσσεται στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου), ενώ στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) εντάσσονται πλέον οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών. Όσον αφορά τα Γιάννενα παραμένουν προς το παρόν στο επίπεδο 3, ωστόσο η κατάστασή θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Παράλληλα η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης παραμένει στο επίπεδο 4.

Με τα νέα δεδομένα από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι 26 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), οι 22 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), 24 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης), και 2 στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).
Χθές, ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε μια νέα σειρά από μέτρα, παραμένοντας σταθερός στο αφήγημα περί ατομικής ευθύνης και ξεχνώντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. 
Δεύτερον, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους.
Οι δύο νέες ρυθμίσεις θα συνοδευτούν και από την ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν τα τηρούν, όπως και οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους, θα τιμωρούνται. Και, ασφαλώς, η τηλεργασία θα επεκταθεί κι άλλο, όπου είναι εφικτό.

Tags