Η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου σε κορύφωση 12 ετών

Αποψίλωση Αμαζόνιος

Η αποψίλωση στο τροπικό δάσος Amazon της Βραζιλίας έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω της μιας δεκαετίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν χθες. 
Ο Αμαζόνιος, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες να σταματήσει η κλιματική αλλαγή λόγω της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που απορροφά. Επίσης αποτελεί το σπίτι για τρία εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων και για ένα εκατομμύριο αυτόχθονες. Περίπου 4.280 τετραγωνικά μίλια δάσους καταστράφηκαν φέτος (μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της πολιτείας του Κονέκτικατ των ΗΠΑ), κάτι που δηλώνει αύξηση 9,5% από πέρυσι. Οι περιβαλλοντολόγοι θεώρησαν υπεύθυνες τις πολιτικές του προέδρου της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, ο οποίος έχει εθαρρύνει την εξόρυξη και τη γεωργία στον Αμαζόνιο, επειδή συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Deforestation Amazon woods

«Τίποτε από αυτά δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη: ο Jair Bolsonaro εξελέγη λόγω της υπόσχεσής του για ανάπτυξη», γράφει ο επιστημονικός συντάκτης του BBC, David Shukman. «Επιθυμώντας να προωθήσει τις εξορύξεις καθώς και την γεωργία, περιέγραψε τον Αμαζόνιο ως έναν “περιοδικό πίνακα” πολύτιμων ορυκτών, και απεχθάνεται αυτό που θεωρεί ως εξωτερική παρέμβαση».

«Μόλις αρχίσετε να κόβετε το δάσος, αυτά τα αέρια του θερμοκηπίου αρχίζουν να μπαίνουν στην ατμόσφαιρα -αρχίζουν να απελευθερώνονται. Είναι σαν μια κλιματική βόμβα. Και μόλις αρχίσετε να κόβετε το τροπικό δάσος, αυτή η βόμβα εξαπολύεται», λέει η Monica de Bolle από το Peterson Institute for International Economics στο podcast «Why It Matters».