Καραντίνα και αγωνία

κορονοϊός

Αναμενόμενη ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το lockdown καθώς η εικόνα της πανδημίας στη χώρα δεν είναι αυτή που ανέμεναν οι ειδικοί επιστήμονες. Το μεσημέρι της Τρίτης (03/12), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοίνωσε πως παρατείνονται για ακόμη μια εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα (είναι σε ισχύ μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου) ανατρέχοντας στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και λέγοντας πως ναι μεν υπάρχει σταθεροποίηση και μείωση κρουσμάτων αλλά με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν. Ο Στέλιος Πέτσας, πρόσθεσε πως εξακολουθεί να υπάρχει πίεση σε πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα και υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Πλέον, σχεδόν ένα μήνα μετά το δεύτερο γενικό lockdown, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά γεγονός που προκαλεί τεράστια ανησυχία στους επιστήμονες.

Νυχτερινή διασκέδαση


Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν πως δεν έχει μπει «φρένο» στην ανησυχητική εξάπλωση της νόσου ενώ ο πρωθυπουργός, χθες, εμμέσως πλην σαφώς ανακοίνωσε ότι τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση δεν πρόκειται να ανοίξουν μέχρι η χώρα να διαθέτει το εμβόλιο και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός.
Διαφορετική είναι η κατάσταση στον κλάδο των εποχικών ειδών. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων άναψε το πράσινο φως για τη λειτουργία, από τις 7 Δεκεμβρίου, των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών ενώ παράλληλα αποφάσισε την πώληση των συγκεκριμένων ειδών και από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.


Βιβλιοπωλεία


Με νέα επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, η Σύμπραξη των Εκδοτών ζητεί να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία μαζί με τα εποχικά καταστήματα χριστουγεννιάτικων ειδών, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «αυτό ακριβώς συμβαίνει σε 37 τουλάχιστον ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπου τα βιβλιοπωλεία κατατάσσονται στα καταστήματα ζωτικής ανάγκης».

Αναφέρουν ότι τα οφέλη από το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων είναι πολλαπλά και εξηγούν: «στήριξη όσων από τους συμπολίτες μας δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες για να αποκτήσουν πρόσβαση στο βιβλίο, αποφυγή των ολιγοπωλιακών καταστάσεων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους με την παραγγελία βιβλίων μόνο μέσω των μεγάλων ιστοσελίδων, αποφόρτιση των εταιρειών ταχυμεταφορών».

Παράλληλα επισημαίνουν ότι «η πλειοψηφία των περιφερειακών βιβλιοπωλείων, εκτός βιβλίου, πωλούν και εποχιακά χριστουγεννιάτικα είδη, επομένως τίθεται και θέμα "αθέμιτου ανταγωνισμού" βάσει του οποίου απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις αυτών των ειδών στα σούπερ μάρκετ» και καταλήγουν:

«Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αντιθέτως θα ωφελήσει την ψυχική υγεία των πολιτών της χώρας. Οι εκδότες ελπίζουμε ότι θα εισακουστούμε και μαζί με εμάς όλοι όσοι επιθυμούν την ανεκτίμητη συντροφιά του βιβλίου στο επίπονο διάστημα που διανύουμε».

Σχολεία

«Θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Τετάρτης, με τις φωνές που θέλουν το άνοιγμα το σχολειών να γίνει μετά τις εορτές των Χριστουγέννων να πληθαίνουν. Ο πρωθυπουργός είπε πως αναμένει την εισήγηση των λοιμωξιολόγων με τους ειδικούς επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας να καλούνται άμεσα να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους και να κάνουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση.

Η «καυτή πατάτα» θα βρίσκεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας στα χέρια της κυβέρνησης με τις ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα επόμενα βήματα να αναμένονται από Δευτέρα αφού πρώτα αξιολογηθούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.


Ο εμβολιασμός 


«Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στη χώρα, δημιουργούνται 1.018 εμβολιαστικά κέντρα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.