Τα εκλογικά σενάρια κατά τις επιθυμίες του Αλέξη Τσίπρα

Tsipras

«Ο πρωθυπουργός αγαπά την καρέκλα του. Θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που έχει για να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο. Η μοναδική περίπτωση που υπάρχει να κάνει την έκπληξη, είναι αν σιγουρευτεί ότι η επίσπευση των εκλογών θα του εξασφαλίσει την νίκη. Με τα σημερινά δεδομένα κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ δύσκολο, επομένως θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν εντός του επόμενου έτους και πιθανότατα με την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης».

Με τον τρόπο αυτό, άνθρωπος που στο παρελθόν βρέθηκε πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, περιγράφει τον Αλέξη Τσίπρα και την προσέγγισή του για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Ένας ακόμα πολιτικός που βρέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα είναι σφοδρός πολέμιος του ίδιου αλλά και της πολιτικής του, επισημαίνει: «Είμαι σίγουρος πλέον ότι το κύριο μέλημα του Τσίπρα είναι ο χρόνος των εκλογών. Οι εκλογές λοιπόν μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή, αν ο πρωθυπουργός θεωρήσει ότι μπορεί να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του και έτσι να παραμείνει στο κάδρο...».

Όλες αυτές οι περιγραφές συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα: Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς διαπιστώνει ότι πλέον κανείς πολιτικός του αντίπαλος δεν θα αιφνιδιαστεί. Η προσέγγιση αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώνεται από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.  Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης δήλωσε  ότι αποκλείονται εκλογές εντός του 2018, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν εντός του 2018 οι διαδικασίες για την συνταγματική αναθεώρηση. Συγκεκριμένα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει από αρχές Οκτωβρίου και μετά.

Το πιο πιθανό, λοιπόν,  είναι ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι [εκλογικά] ήσυχο, καθώς όπως όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα. Με την σιγουριά που του δίνουν τα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών, θα κάνει και αυτήν την φορά ό,τι ακριβώς έκαναν οι προκάτοχοι. Θα χρησιμοποιήσει την διαδικασία του επείγοντος και με ένα νομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, θα έχει ψηφίσει τα πάντα  το αργότερο μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στη διάσκεψη των προέδρων, ο οποίος μάλιστα επισήμανε ότι όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες ενόψει της 21 Ιουνίου θα είναι σε έναν νόμο και όχι σε επιμέρους νομοσχέδια. Ο πρόεδρος στις Βουλής ανέφερε ότι στο κοινοβούλιο θα λειτουργήσουν φέτος τρία εικοσαήμερα θερινά τμήματα, τα οποία θα ξεκινήσουν στις 16 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της για δύο με τρεις εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο.

Στην συνέχεια, ο Αύγουστος αναμένεται να είναι περίοδος «πανηγυρισμών» λόγω της υποτιθέμενης εξόδου από τα Μνημόνια. Από εκεί και πέρα και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, θα κληθεί να διαχειριστεί το θέμα των περικοπών των συντάξεων και αυτό σίγουρα θα προκαλέσει ένταση και αποδοκιμασία. Αυτό το κλίμα αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2019 και επομένως η ημερομηνία των εκλογών τοποθετείται είτε τον Μάιο είτε με την ολοκλήρωση της τετραετίας.