Ποιες παροχές ετοιμάζει ο Αλ. Τσίπρας για να πάει σε εκλογές

Αλέξης Τσίπρας

Οκτώ χιλιάδες προσλήψεις, στεγαστικό επίδομα, εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτές είναι οι τέσσερεις  κινήσεις που μελετά το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την λαϊκή δυσαρέσκεια που θα προκαλέσει η εφαρμογή του μέτρου για την δραστική μείωση των συντάξεων από 1/1/2019, η οποία αναμένεται να προκαλέσει την μήνι των συνταξιούχων -και όχι μόνο.

Ήδη στην Κυβέρνηση οι αριθμομηχανές έχουν πάρει φωτιά προκειμένου να υπολογίσουν τις επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο για τις περικοπές των συντάξεων, τις οποίες τελικά δεν κατάφεραν να μεταθέσουν χρονικά για ένα εξάμηνο, καθώς το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε από τους δανειστές. Έτσι, σχεδιάζουν "αντισταθμιστικές" παροχές ώστε να περιορίσουν το εκλογικό έλλειμμα. 

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα έγινε κατά την τελευταία αξιολόγηση, καθώς οι δανειστές έκαναν αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής πλευράς για επαναφορά του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων στον λόγο 1 προς 1, για το έτος 2019. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ευθύς μόλις κατατεθεί ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς, θα ξεκινήσει ένα προπαγανδιστικό κύμα που θα επικεντρώνεται στις «χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας’ που ανοίγουν στο Δημόσιο.

Αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων κυβερνήσεων, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι οι προσλήψεις αποτελούν ένα αποτελεσματικό όπλο για την προεκλογική εκστρατεία κάθε κόμματος εξουσίας όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση. Άλλωστε, γνωρίζουν επίσης ότι οι άνεργοι συνθέτουν μια εκλογική ομάδα η οποία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 αποτελούσαν ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που αποτελεί εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2015, θα είναι ένα σημαντικό όπλο στο πακέτο των παροχών που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2019. Το θέμα έχει ήδη ανοίξει και, παρά τις αντιδράσεις των εργοδοτών, όλα δείχνουν ότι σε επίπεδο εξαγγελιών -τουλάχιστον- η κυβέρνηση θα το προωθήσει. Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού και για τον λόγο αυτό δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ούτε σχετικά με το ακριβές ποσό ούτε και για τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου.

Στο υπουργείο Εργασίας, πάντως, μελετούν τον τρόπο που κινήθηκε η Πορτογαλία στο θέμα καθώς, από την έξοδό της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής έως σήμερα, έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός από 530 ευρώ να αυξηθεί σε 557 το 2017 και να φθάσει τα 580 ευρώ το 2018, με στόχο να αγγίξει τα 600 ευρώ το 2019. Το πιθανότερο είναι ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι αυτή που προβλέπει ο μνημονιακός νόμος, με την υπουργό Eργασίας, Εφη Aχτσιόγλου, να πρέπει να βάλει την υπογραφή της στον αυξημένο μεν, νομοθετικά καθορισμένο δε, νέο κατώτατο μισθό. Τόσο η αρμόδια υπουργός όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη, στον δημόσιο λόγο τους, αν και αναφέρονται στην πρόθεσή τους για αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους.

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Στην επιχείρηση πολιτικού εξωραϊσμού της, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει και το στεγαστικό επίδομα που θα καταβάλλεται από 1/1/2019, προκειμένου να καλύπτεται μέρος είτε του ενοικίου είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου. Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα θα φτάνει στις 24.000 ευρώ, ενώ το ποσό της επιδότησης θα ξεκινά από 70 ευρώ ανά μήνα και θα προσαυξάνεται κατά 50% ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, και θα το μοιραστούν περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή περίπου 500.000 νοικοκυριά. Η επιδότηση δεν θα αφορά μόνο το ενοίκιο αλλά και δόση δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος δεν έχει υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Το εισοδηματικό όριο για ένα άτομο υπολογίζεται γύρω στις 8.000 ευρώ και το ανώτατο όριο θα είναι περίπου 24.000 ευρώ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Πάντως, το μείζον πρόβλημα είναι οι συνταξιούχοι, καθώς τρεις στους τέσσερις  από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται μέχρι και 18%. Παράλληλα, πέραν των περικοπών 18% στις περισσότερες συντάξεις, από το 2019 έως και το 2022, το Μνημόνιο προβλέπει «πάγωμα» όλων των ετήσιων ονομαστικών αυξήσεων (βάσει ΑΕΠ και πληθωρισμού) με συνέπεια την έμμεση μείωση όλων, ανεξαιρέτως, των συντάξεων για την επόμενη 4ετία.

Η απάντηση θα είναι το «βοήθημα» για το οποίο όμως η κυβέρνηση δεν μιλά ούτε για το ύψος του ούτε και για τους περιορισμούς που θα θεσπίσει. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν θα αφορά το 1,6 εκατ. συνταξιούχων οι οποίοι θα υποστούν περικοπές.

Εκτός όμως από τους δικαιούχους του «βοηθήματος» και προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και τις επικουρικές συντάξεις που βρίσκονται στην κατάψυξη. Συγκεκριμένα θα προσπαθήσει να επιταχύνει την απονομή της επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους, ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες από την κύρια σύνταξη. Με τα τρυκ αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ότι θα περιορίσουν τον αριθμό των αγανακτισμένων συνταξιούχων.