Ο Λίβανος διεξάγει τις πρώτες γενικές εκλογές του σε εννέα χρόνια

εκλογές, Λίβανος

Οι ψηφοφόροι στο Λίβανο πήγαν στις κάλπες για να επιλέξουν μια νέα κυβέρνηση, για πρώτη φορά από το 2009. Οι εκλογές σηματοδότησαν επίσης την πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα ψήφου στη μεγάλη διασπορά της χώρας.

Αν και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ της Δευτέρας, οι ανεπίσημοι υπολογισμοί στα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου δείχνουν μείωση της υποστήριξης για το υποστηριζόμενο από την Δύση «Κίνημα του Μέλλοντος», υπό την ηγεσία του νυν πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, καθώς και κέρδη για την Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της. Παρά τον νέο εκλογικό νόμο που εισήγαγε αναλογική εκπροσώπηση, με σκοπό να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή, μόνο οι μισοί από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους πήγαν στις κάλπες. Οι 128 έδρες του Κοινοβουλίου θα κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών σύμφωνα με το Al Jazeera.

 «Οι εκλογές είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να απεικονίσει κανονικότητα και μια δημοκρατία που λειτουργεί σωστά, ενώ η κακή κατάσταση στη χώρα απαιτεί μια σημαντική αναδόμηση και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και μέτρων κατά της διαφθοράς», γράφει ο Halim Shebaya για το Al Jazeera.

«Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο Χαρίρι, ακόμη και αν χάσει ψήφους, θα είναι και πάλι πρωθυπουργός, τόσο γιατί αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να συγκεντρώσει την στήριξη των περισσότερων κομμάτων όσο και λόγω του διεθνούς του κύρους. Αυτό, παραδόξως, προσδίδει νομιμοποίηση και στην Χεζμπολάχ, καθώς οι βουλευτές της θα είναι μέρος της κυβέρνησής του», γράφει ο Zvi Bar'el για την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιβάνου, οι εκλογικοί υποψήφιοι προωθούν τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, σηματοδοτώντας την πιο υψηλού επιπέδου υποστήριξη της προστασίας λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διαφυλετικών στον αραβικό κόσμο», γράφει η Tamara Qiblawi στο CNN.