Το γαλλικό ατόπημα του κ. Τσίπρα

Τσίπρας, Γιούνγκερ, προτάσεις Μακρόν για την ΕΕ

Ένα απόσπασμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα κατα την υποδοχή του κ. Γιούνγκερ προκαλεί έντονο προβληματισμό για την σκοπιμότητα του. Ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι : "συμφωνούμε με την πρόταση για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης... χρειαζόμαστε ισχυρό προϋπολογισμό και προϋπολογισμό της Ευρωζώνης ως αυτόματο σταθεροποιητή...χρειαζόμαστε και εξευρωπαϊσμό του θεσμού διαχείρισης κρίσεων. Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ως δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που θα στηρίζει το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Ένα Ταμείο, εντός των ευρωπαϊκών Συνθηκών, υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο..." ουσιαστικά επέλεξε στρατόπεδο. Το γαλλικό.

 

Οι  δύο προτάσεις, περί κοινού υπουργού Οικονομικών και κοινού προϋπολογισμού στην ευρωζώνη, που έχει  καταθέσει δημόσια ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν , σήμερα αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης με την Γερμανία της κυρίας Μέρκελ. Μάλιστα , με την πλευρά της Γερμανίας έχουν ταχθεί οκτώ βορειοευρωπαϊκές χώρες .

 

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, οι περισσότερες απο τις  προτάσεις Μακρόν για την μεταρρύθμιση της ΕΕ έχουν απορριφθεί. Χαρακτηριστικό ήταν άρθρο της   Süddeutsche Zeitung σύμφωνα με το οποίο : «Ούτε για την ιδέα ενός υπ. Οικονομικών για την Ευρωζώνη, ούτε για την πρόταση ενός ειδικού κοινοβουλίου για τη ζώνη του ευρώ υπάρχει σήμερα πλειοψηφία στην Ευρώπη. .." ενώ πιο δηκτική η Die Welt έγραφε : «Η ιδέα όμως, η καγκελάριος να σπεύσει στις Βρυξέλλες ανεμίζοντας την γαλλική σημαία δεν είναι μόνο απλοϊκή, αλλά αντίθετη στο πνεύμα της ενωμένης Ευρώπης. Πρόσφατα η ΕΕ έχασε από τους κόλπους της την Βρετανία. Συνολικά οκτώ βορειοευρωπαϊκές χώρες διατυπώνουν αμφιβολίες στις προτάσεις Μακρόν...".

 

Και τι έκανε σήμερα ο κ. Τσίπρας; Δήλωσε δημόσια το στρατόπεδο της αρεσκείας του σε μία χρονική συγκυρία που η Ελλάδα έχει την ανάγκη όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της όπως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης , την ελάφρυνση του χρέους και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή η δημόσια ομολογία πίστης έγινε μία μέρα μετά το δημοσίευμα  του SPIEGEL, σύμφωνα με οποίο το κόμμα των Φιλελευθέρων υποψιάζεται ότι υπάρχει ένα είδος συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία, με βάση την οποία η Γαλλία θα βοηθήσει την Ελλάδα στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το χρέος, ενώ από την πλευρά της η Ελλάδα θα αγοράσει πολεμικά πλοία από τη Γαλλία. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονταν ότι στην η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής οι Φιλελεύθεροι θα έθεταν  το ζήτημα της πιθανής ελληνογαλλικής συμφωνίας στον νέο υπουργό Οικονομικών και διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς ο οποίος την Παρασκευή ο Σολτς θα συζητήσει το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Σόφια.

 

Σε όλα αυτά που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας χρειάζεται ευρύτερες συμμαχίες. Χρειάζεται συμμάχους που θα παρεμβαίνουν και θα τον στηρίζουν. Με το να δηλώσει στρατόπεδο ο κ. Τσίπρας έβαλε απέναντι του όχι μόνο την Γερμανία αλλά και την Ολλανδία , η οποία  εκφράζει το μέτωπο των κεντροευρωπαίων που αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών τους στο κοινοτικό προϋπολογισμό και ζητούν περικοπές των δαπανών προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 12 δισ. της εισφοράς της Βρετανίας.

 

Πραγματικά αναρωτιέται κανείς για την σκοπιμότητα των δηλώσεων. Είναι προϊόν αφροσύνης ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο το οποίο εμείς οι απλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουμε. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα ο κ. Τσίπρας άνοιξε μία μεγάλη πληγή η οποία μπορεί να του κοστίσει...