Η Αργεντινή επιστρέφει στο ΔΝΤ!

Μάκρι,ΔΝΤ,Αργεντινή

Η Αργεντινή επιστρέφει εκεί που βρίσκονταν είκοσι χρόνια πριν. Στην αγκαλιά του ΔΝΤ! Η αργεντίνικη οικονομία έχει πλέον να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό και την συνεχή διολίσθηση της ισοτιμίας του νομίσματός της, του πέσο, και η Κυβέρνηση του προέδρου Macri ξεκίνησε τις συζητήσεις με το ΔΝΤ για να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη.

«Προληπτικά, αποφάσισα να ξεκινήσω συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μας δώσει οικονομική στήριξη», δήλωσε ο πρόεδρος Mauricio Macri σε τηλεοπτική ομιλία του που μεταδόθηκε στον λογαριασμό του στο Facebook. «Έχουμε τη μόνη δυνατή διέξοδο από το αδιέξοδο, για να αποφύγουμε μια μεγάλη οικονομική κρίση που θα μας κάνει να επιστρέψουμε στο παρελθόν...», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής δεν αποκάλυψε το ποσό που ζήτησε από  το ΔΝΤ. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η χώρα ζήτησε δάνειο ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ερώτημα  που ανακύπτει είναι το πώς θα αντιδράσουν οι Αργεντίνοι, οι οποίοι το 2001 κατέβηκαν στους δρόμους για να σταματήσουν τις καταστροφικές πολιτικές που εφάρμοζε η τότε κυβέρνηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), απορρίπτοντας στις 5 Δεκεμβρίου 2001 ένα δάνειο ύψους 1,264 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την αργεντινή κυβέρνηση, την καλύτερη μαθήτριά του, η οποία βρίσκονταν  αντιμέτωπη με εξωτερικό χρέος 132 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκάλεσε στην χώρα μια κρίση χρέους πρωτοφανούς μεγέθους. Αυτό ήταν το τέλος μίας «διαδρομής» που ξεκίνησε από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’90 και η οποία οδήγησε εκατομμύρια Αργεντινούς στην φτωχοποίηση, ενώ ρευστοποίησε έναντι εξευτελιστικού τιμήματος ένα τεράστιο κομμάτι της δημόσιας περιουσίας της χώρας -από υποδομές στην ενέργεια μέχρι δημόσια γη. Στις 19 Δεκεμβρίου 2001, δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν αυθόρμητα στους δρόμους. Η μαζική εξέγερση ανατρέπει κατ’ αρχάς τον μισητό υπουργό Οικονομίας, Καρβάλιο, ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον δικτάτορα Βιντέλα, και  στην συνέχεια ολόκληρη την κυβέρνηση και, τελικά, στις 20 Δεκεμβρίου 2001, τον ίδιο τον πρόεδρο Ντε λα Ρούα. Έτσι ξεκινά η εποχή των Κίρχνερ, οι οποίοι κυβέρνησαν την χώρα μέχρι το 2015 όταν έληξε η θητεία της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, και προκηρύχθηκαν εκλογές. Σημειώνεται ότι το 2001 προχώρησε σε αθέτηση πληρωμών προς τους διεθνείς δανειστές.

Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΚΡΙ

Ο νέος Αργεντινός πρόεδρος, Μάκρι, ανέλαβε  επίσημα τα ηνία της Αργεντινής στις 10 Δεκεμβρίου 2015 και είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην χώρα του. Η εκλογή του έβαλε  τίτλους τέλους στην εποχή της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ. Η στάση της τελευταίας απέναντι στο hedge fund NML Capital του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Πολ Σίνγκερ και των υπόλοιπων κερδοσκόπων, ήταν πεισματικά ανένδοτη και ο Macri υποσχέθηκε στους Αργεντινούς λύση ώστε να υπάρξει πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές. Το πακέτο της οικονομικής πολιτικής του Macri θυμίζει σε πολλά εκείνο το Καρβάλιο, του υπεύθυνου για την μεγάλη οικονομική κρίση που διέλυσε την κοινωνία της Αργεντινής. Έτσι, κατάργησε  τα μέτρα προστατευτισμού, περιόρισε  τους φόρους στις εξαγωγές και στα σιτηρά. Επίσης εφάρμοσε μια πιο επιθετική συναλλαγματική πολιτική  έναντι του δολαρίου. Το αποτέλεσμα ήταν η νέα κρίση: Σε ένα μήνα, η αξία του πέσο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 10%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 40%, το υψηλότερο επίπεδο στον κόσμο.

Σήμερα πολλοί θυμούνται την δήλωση της Κίρχνερ που είχε κάνει λίγο πριν αποχωρήσει από το προεδρικό Μέγαρο.«Ελπίζω να μην με χρειαστείτε πάλι το 2019», είχε πει  σε συνέντευξή της σε εγχώρια ΜΜΕ. Αυτό βέβαια που εννοούσε ήταν μάλλον «Θα με χρειαστείτε». Και φαίνεται ότι δικαιώνεται...