Η απίστευτη ελαφρότητα μιας υποθετικής «χρονοναύλωσης»

Νίκος Γεωργιάδης, Μακρόν, φρεγάτες, Γαλλία
Νίκος Γεωργιάδης

Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει προγραμματίσει έως το 2023 την ανάπτυξη 18 φρεγατών τύπου FREMM πολλαπλών ρόλων και με δυνατότητα «Βαθέος Στρατηγικού Πλήγματος» με το οπλικό σύστημα «MdCN», naval cruise missiles εμβέλειας 1.000 χιλιομέτρων.

 

Από αυτές τις 18 φρεγάτες, σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται μόνον  οι εξής πέντε: Η « Aquitaine», η «Languedoc», η «Provence»,  η «Auvergne» και η 5η « Bretagne» που βρίσκεται στο στάδιο ενσωμάτωσής της στην δύναμη κρούσης του στόλου.

 

Συνολικά, η γαλλική δύναμη χρειάζεται 15 φρεγάτες σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, σύμφωνα με τον επιτελικό σχεδιασμό της. Διατηρεί, δηλαδή, και παλιότερα πλοία προκειμένου να ανταπεξέλθει. Με δεδομένο ότι οι παλαιάς κοπής φρεγάτες είναι «με κομμένη την ανάσα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν Γάλλοι στρατιωτικοί παρατηρητές, φαντάζει κάπως δύσκολο να παραχωρηθούν δύο σκάφη στην Ελλάδα και μάλιστα έμφορτα νέας τεχνολογίας και υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων.

 

Πόθεν, λοιπόν, προκύπτει η σπουδή δια της οποίας ο σχετικά άπειρος επί των στρατιωτικών ζητημάτων (ο όρος «σχετικά» χρησιμοποιείται για λόγους κομψότητας) να ανακοινώσει δημοσίως την «χρονομίσθωσή» τους;

 

Προφανώς υπήρξαν συζητήσεις στο παρελθόν για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών. Ήδη από το 2008 υφίστανται αυτές οι ανταλλαγές προθέσεων και απόψεων. Το ζήτημα πάγωσε λόγω κρίσης και επανήλθε το 2013 όταν ο Φρανσουά Ολάντ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Οι επαφές ενεργοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018.

 

Το πλαίσιο αφορά την κατασκευή 4 φρεγατών τύπου FREMM (αρχικός σχεδιασμός) και την προμήθεια ενός νέου σκάφους μεταξύ φρεγάτας FTI και κορβέτας, την περίφημη Bech@ara , το λεγόμενο και ψηφιακό σκάφος. Η δαπάνη για 4 FREMM είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για τα ελληνικά δημοσιονομικά. Ο αριθμός μειώθηκε στις μόλις δύο, όταν μας  προέκυψε η … «χρονομίσθωση». Οπότε και, λόγω 5ετούς leasing, η Αθήνα σκέφθηκε να περιοριστεί στην κατασκευή μιας FREMM και μιαςBech@ara.

 

Όμως -η κατά Φώτη Κουβέλη- «χρονομίσθωση» φαίνεται πως αποτέλεσε μια ενότητα σε μια ή δυο τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Εμμανουέλ Μακρόν, η τελευταία εκ των οποίων, κατά πηγές του Μαξίμου, διεξήχθη την Παρασκευή που μας πέρασε. Ήταν, δηλαδή, μια έκφραση «επιθυμίας» και μια ανταπάντηση σε επίπεδο  προθέσεων της τάξης «Θα δούμε, να το σκεφτούμε, να το συζητήσουμε».

 

Ούτε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, ούτε οι επιτελικοί στο Hotel Brienne (Υπουργείο Άμυνας) , ούτε και ο αρχηγός του Ναυτικού, ναύαρχος Christophe Prazuck, είχαν ενημερωθεί για τα περί χρονομισθώσεως…

 

Στο ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας 23ης Απριλίου δεν ετέθη κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Τζανακόπουλο το ζήτημα των φρεγατών. Μάλιστα, ο άμεσος συνεργάτης του πρωθυπουργού άφησε να εννοηθεί πώς η όλη συζήτηση βρίσκεται σε «θεωρητικό επίπεδο».

 

Ερώτημα: Πώς μια συζήτηση η οποία βρίσκεται σε θεωρητικό επίπεδο και αφορά εξοπλισμό της χώρας με αμυντικό υλικό προωθημένης τεχνολογίας από σύμμαχο χώρα σε τιμές εξαιρετικά υψηλές, αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στην οποία συμμετέχουν δημοσιογράφοι και ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης; Από πότε, σε περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, οι σχεδιασμοί αμυντικής πολιτικής της χώρας αποτελούν πεδίον δημόσιας συζήτησης, όταν, μάλιστα, τίποτε δεν είναι ανακοινώσιμο, αφού τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί; Τέλος, τι εντύπωση αποκομίζει η Τουρκία, και γενικότερα οι σχεδιαστές αμυντικής πολιτικής στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την δική μας Κύπρο, ως προς την αξιοπιστία και την σοβαρότητα των ελληνικών σχεδιασμών;

 

Επειδή τα ερωτήματα είναι προφανώς αμείλικτα, κάποιοι εναπομείναντες αξιόπιστοι παράγοντες οφείλουν κάποιες εξηγήσεις. Επί παραδείγματι: Είναι σίγουροι στους επάνω ορόφους του ελληνικού Πενταγώνου πως η Γαλλία είναι διατεθειμένη να «μισθώσει» το οπλικό της σύστημα «MdCN» -το οποίο δοκιμάστηκε μόλις πρόσφατα κατά την πυραυλική επίθεση στην Συρία αναβαθμίζοντας την γαλλική στρατιωτική ισχύ- αφού η χώρα αυτή είναι η 4η που διαθέτει στρατηγικό όπλο βαθέως πλήγματος, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία; Το πλήρωμα της φρεγάτας από το οποίο εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι έχει εκπαιδευτεί επί σειρά ετών στην χρήση των πολύπλοκων ψηφιακών μέσων. Είναι ζήτημα απόκτησης νέας νοοτροπίας σε ένοπλες συγκρούσεις και δεν πρόκειται για εκπαίδευση χρήσης ενός πολύπλοκου υπολογιστή…

 

 

Αν η Αθήνα έχει «παρεξηγήσει» τις προθέσεις της Γαλλίας, είναι ένα ζήτημα προς συζήτηση. Αν τώρα η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να αναβαθμίσουν εμπράκτως την παρουσία τους στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, τότε ομιλούμε για εντελώς διαφορετικές καταστάσεις και όχι για μια «χρονομίσθωση». Δεν είναι ζήτημα ορολογίας, αλλά ουσίας. Στην τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα AHVAL , την οποία εκδίδουν αυτοεξόριστοι και πολύ έμπειροι Τούρκοι δημοσιογράφοι με σημαντικές επαφές στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, αναφέρεται πως ΗΠΑ και Γαλλία συζητούν το ενδεχόμενο «να ρίξουν άγκυρα πολεμικά σκάφη τους γύρω από ελληνικές βραχονησίδες και σημεία εξόρυξης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ».

 

Άλλο αυτό,  και άλλο η «χρονομίσθωση». Μήπως οι συνομιλητές του κ. Μακρόν θα πρέπει να βελτιώσουν τα γαλλικά τους (ή τα αγγλικά τους) για να μην προκύπτουν επικίνδυνες «παρεξηγήσεις»;...