Αρχηγικές παρεμβάσεις κομματικής πειθαρχίας

Μητσοτάκης, Γεννηματά

Οι αρχηγοί πήραν τ’ όπλο τους. Καθώς ο χρόνος για τις εκλογές συρρικνώνεται, οι αρχηγοί της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής έχουν ξεκινήσει ένα ιδιότυπο διμέτωπο αγώνα. Το ένα μέτωπο αφορά στην αποδόμηση της Κυβέρνησης. Το άλλο μέτωπο, όμως, αφορά στην αποδόμηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Η ολοκληρωτική επικράτηση των «προεδρικών» υποψηφίων στις  εσωκομματικές εκλογές στην ΝΔ που διεξάγονται την Κυριακή και οι συνεχείς και διαδοχικές προκλήσεις σε βάρος ακόμα και κορυφαίων στελεχών που αντιδρούν στον πλήρη έλεγχο του κόμματος, είναι οι δύο προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη. Για την κυρία Γεννηματά , η χθεσινή δήλωση-προειδοποίηση προς όλους όσους δημιουργούν προβλήματα στην εικόνα του Κινήματος Αλλαγής, ήταν ένα σαφές μήνυμα με αποδέκτη εκείνους που αμφισβητούν την επίσημη πολιτική γραμμή. 

ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κανείς ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει αποδυθεί σε έναν άτυπο ανένδοτο σε βάρος όσων την αμφισβητούν, αδιαφορώντας προφανώς για τις επιπτώσεις. Ο αγώνας αυτός, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πληγές, γίνεται σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορά στην βάση και στον πλήρη έλεγχο του κομματικού μηχανισμού. Το άλλο αφορά στην κορυφή και στα ιστορικά στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυλώνες της εσωκομματικής διαμάχης.

Οι «γκρινιες» και οι «μουρμούρες» εξαιτίας των παρεμβάσεων που γίνονται προκειμένου -μέσω συνεδρίου- να υπάρξει ολοκληρωτικός έλεγχος του κόμματος, εντείνονται καθώς οι παρεμβάσεις, όπως λένε αρκετοί, έχουν ξεπεράσει τα όρια. Φυσικά, σε κάθε εσωκομματική εκλογική διαδικασία η ηγεσία επιθυμεί να εκλέξει υποψηφίους της επιλογής και της αρεσκείας της. Αλλά, σύμφωνα με όσα μας λένε οι πηγές μας, αυτό που γίνεται με σήμερα «ξεπερνά τα όρια του... συνηθισμένου». Οι ψίθυροι για «τηλεφωνήματα», «μηνύματα», «υποδείξεις», «νουθεσίες» και «προτροπές» για την κατάρτιση των καταλόγων των υποψηφίων είναι συνεχείς και με κλιμακούμενη ένταση. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι αυτή η «ενεργητική στρατηγική» μπορεί στο τέλος να καταγραφεί στην προσέλευση των ψηφοφόρων στις εσωκομματικές κάλπες.

Όλα δείχνουν ότι η σκέψη να απομακρυνθούν από τα ψηφοδέλτια ιστορικά κοινοβουλευτικά  στελέχη όχι μόνο δεν έχει  εγκαταλειφθεί, αλλά αντίθετα ενισχύεται με κλιμάκωση των προκλήσεων. Για παράδειγμα, τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί μετ΄ επιτάσεως η πληροφορία ότι η κορυφή της ηγεσίας της ΝΔ, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δηλαδή, αποφάσισε να κλείσει την υπόθεση σε βάρος της εταιρίας που είχε αναλάβει το ηλεκτρονικό σύστημα στην εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου 2015. Τότε, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος αποφάσισε την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που εμπόδισαν την έναρξη της διαδικασίας, καθώς  το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτούργησε ποτέ. Μετά από αυτό το φιάσκο που προκάλεσε εντάσεις, απομακρύνσεις και πόλεμο δηλώσεων, η Ν.Δ. είχε προχωρήσει σε αγωγή κατά της εταιρείας που είχε αναλάβει την τεχνική υποστήριξη.

Αλλά ποια είναι η κατάληξη αυτής της αγωγής; Ορισμένες πληροφορίες λένε ότι η αγωγή έχει αποσυρθεί, ενώ η σχετική μήνυση δεν κατετέθη ποτέ. Αν αυτές οι φήμες αληθεύουν, τότε αυτό αποτελεί ευθεία πρόκληση σε βάρος του κ. Μεϊμαράκη -και όχι μόνο- καθώς ουσιαστικά τον αναγκάζουν είτε να σιωπήσει είτε να αντιδράσει. 

ΣΤΟ ΚΙΝ.ΑΛ.

Αλλά, και στο Κίνημα Αλλαγής, η δήλωση της κας Γεννηματά που έκανε λόγο  για καμία «ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας», ερμηνεύεται ως προειδοποίηση σε όλα τα στελέχη του Κινήματος που διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή. Αλλά και η φράση: «Έως εδώ. Αυτό δεν θα το επιτρέψω», θεωρήθηκε από κάποιους ως προάγγελος μιας προσπάθεια να σταματήσουν οι δημόσιες διαφοροποιήσεις οι οποίες δημιουργούν την εντύπωση ότι το «Κίνημα Αλλαγής» είναι μια ομπρέλα κάτω από την οποία συνωστίζονται προσωρινά ετερόκλητοι και ανομοιογενείς παράγοντες, ο καθένας από τους οποίους έχει την δική του ατζέντα και στόχευση.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κανείς ότι η αποκωδικοποίηση των δηλώσεων της προέδρου του ΚΙΝΑΛ μπορεί να σημαίνει... διαγραφές, ακόμα και προβεβλημένων στελεχών. Σε κάθε περίπτωση, η αμεσότητα και η σφοδρότητα της δήλωσης δείχνει ότι  οι κλειδοκράτορες της Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισαν να επιβάλλουν τους κανόνες τους.