Το έωλο και συνάμα επικίνδυνο σενάριο επιτυχίας του κ. Τσίπρα

αστεγοι

Η ελληνική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί καθώς η εξάρτησή της από το εξωτερικό γιγαντώνεται. Η ιστορία επιτυχίας του κ. Τσίπρα ουσιαστικά είναι επίπλαστη καθώς τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί την οδό των υγιών οικονομιών, όπως για παράδειγμα της Γερμανίας όπου η εσωτερική αγορά είναι ουσιαστικά το θεμέλιο της ανάπτυξης το οποίο απορροφά κραδασμούς σε περιόδους κρίσης και μαζί με τις εξαγωγές δίνει παραπέρα ώθηση σε περιόδους ανάπτυξης, ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται παντού από το Λονδίνο μέχρι την Μόσχα και από το Παρίσι μέχρι την Άγκυρα.

Αντίθετα, το σενάριο επιτυχίας του κ. Τσίπρα όχι μόνο αγνοεί τις βασικές διδαχές της πολιτικής οικονομίας αλλά και τις ίδιες τις πολιτικές θέσεις του. Γιατί, ας μη το ξεχνάμε, στην οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πριν βρεθεί να εφαρμόζει την πολιτική των Μνημονίων, η εσωτερική αγορά είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα; Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Αυτό είναι το καλό νέο. Το άσχημο είναι ότι η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 7,6% σε σύγκριση με πέρσι. Επίσης σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει ο τουρισμός, ο οποίος κατά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η "βαριά βιομηχανία" της χώρας. Κοντολογίς, οι θετικές εξελίξεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις εξελίξεις στο εξωτερικό και επομένως είναι ευαίσθητες σε αλλαγές και ανατροπές.

Αντίθετα, η κατάσταση που επικρατεί στην εσωτερική αγορά είναι τραγική. Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση οφείλεται στην αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών. Ακόμη χειρότερα από την κατανάλωση εξελίχθηκαν οι επενδύσεις. Το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά υποχώρησαν κατά 28,1%. Αυτή η απογοητευτική εξέλιξη δείχνει ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν έχει ακόμη βάθος και δεν είναι βιώσιμη.

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με την πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας να αφορούν σε εποχικές θέσεις εργασίας και σε θέσεις μειωμένης απασχόλησης, που δίνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η εσωτερική ζήτηση πολύ δύσκολα θα ανακάμψει. Μη ξεχνάμε επίσης ότι η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του αφορολόγητου που θα εφαρμοστούν άμεσα, θα αφαιρέσουν από την αγορά αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να αναθερμάνουν την ελληνική οικονομία.

Έτσι, λοιπόν, η ελληνική οικονομία είναι ουσιαστικά δεμένη χειροπόδαρα καθώς η εξάρτησή της διογκώνεται. Δεν είναι μόνο οι εξαγωγές και ο τουρισμός αλλά και οι δυσθεώρητες ανάγκες που οφείλονται στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό έγινε φανερό στην πρόσφατη κρίση στην Ιταλία, όταν  καταγράφηκε αύξηση της απόδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά ότι το σενάριο επιτυχίας  που προωθεί ο κ. Τσίπρας βασίζεται σε πήλινα πόδια.