Εντάλματα για τους ιδρυτές της Mossack Fonseca

Panama Papers

Διεθνή εντάλματα σύλληψης των ιδρυτών της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του σκανδάλου φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν τα λεγόμενα Panama Papers το 2016, εξέδωσαν οι γερμανικές δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, οι δικηγόροι, Γιούργκεν Μοσάκ και Ραμόν Φονσέκα, τους οποίους βαρύνουν υποψίες για διευκόλυνση της φοροδιαφυγής πελατών τους, σύσταση και συμμορία, διατρέχουν πλέον κίνδυνο να συλληφθούν εάν αποπειραθούν να εισέλθουν στην επικράτεια χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο δικηγόροι, οι οποίοι διαθέτουν παναμαϊκά διαβατήρια, βρίσκονται το τρέχον διάστημα στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, η οποία δεν εκδίδει υπηκόους της σε άλλα κράτη, σημειώνει η SZ.

Οι γερμανικές διωκτικές αρχές ελπίζουν όμως ότι ο Μοσάκ, που έχει οικογένεια στη Γερμανία, θα παραδοθεί για να διαπραγματευτεί μειωμένη ποινή και να ξεφύγει από παρόμοια δίωξη που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ.

Η γερμανική εφημερίδα είχε συμμετάσχει στην αποκάλυψη των 11,5 ψηφιακών αρχείων της εταιρείας, τα οποία αναλύθηκαν από την Ενωση Ερευνητών Δημοσιογράφων με έδρα τις ΗΠΑ (ICIJ), και συνεργάστηκε για το συγκεκριμένο άρθρο με τους γερμανικούς οπτικοακουστικούς ομίλους NDR και WDR.

Το σκάνδαλο έφερε στο φως ένα γιγαντιαίο σύστημα συστηματικής φοροαποφυγής ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από μερικές χιλιάδες υπερ-πλούσιους, το οποίο αξιοποιεί κυρίως εταιρείες-βιτρίνες, καθώς και το γεγονός πως ορισμένες τράπεζες βοήθησαν τους πελάτες τους να φοροδιαφύγουν.

Η υπόθεση προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και άρχισαν να διενεργούνται τουλάχιστον 150 έρευνες σε 79 χώρες για πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το αμερικανικό Center for Public Integrity.

Η Mossack Fonseca, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στην παροχή υπηρεσιών για εξωχώριες και υπεράκτιες εταιρείες, ανακοίνωσε το 2018 την αναστολή της δραστηριότητάς της, εξαιτίας της «ανεπανόρθωτης ζημιάς» στη φήμη της.

Η κυβέρνηση του Παναμά από την πλευρά της πασχίζει έκτοτε η χώρα να αφαιρεθεί από διάφορες μαύρες λίστες φορολογικών παραδείσων.

Ανάμεσα στις συνέπειες ήταν η παραίτηση τον τότε πρωθυπουργό της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλογκσον, αφού το όνομά του εμφανίστηκε στα Panama Papers, καθώς φερόταν να κατέχει κρυφά το 1/3 υπεράκτιας εταιρείας με έδρα στις Σεϊχέλες. 

Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες ελληνικά ονόματα του δημόσιου βίου και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας περιλαμβάνονταν επίσης στη λίστα.