Επιστροφή στον ...Απρίλιο

πανδημία

Με την πανδημία να βρίσκεται εκτός ελέγχου,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα επιβάλλοντας συνθήκες μερικού lockdown, χωρίς να... ονομάζονται lockdown.


Σύμφωνα,  με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει αυστηροποίηση των μέτρων για όλα τα επίπεδα του Υγειονομικού Χάρτη. Ειδικότερα, στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθεί σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο ς κλάδος της εστίασης, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να μεταθέσει νωρίτερα το απαγορευτικό κυκλοφορίας, αλλά και να επιβάλει κλείσιμο επιχειρήσεων νωρίτερα από ό,τι ισχύει σήμερα.Παράλληλα, εξετάζεται η διεύρυνση της τηλεργασίας, όπου ήδη υπάρχουν αρκετοί αστερίσκοι στο κατά πόσο αυτή εφαρμόζεται ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και αποκλεισμός μετακίνησης από νομό σε νομό.Τέλος, δεν αποκλείεται να επανέλθει το ζήτημα χρήσης ειδικού SMS τις μετακινήσεις των άνω των 65 ετών.


Κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων, καθώς και οι αναλυτικές αναφορές της καθημερινής ιχνηλάτησης δείχνει ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις. Γεγονός που επίσης αξιολογείται από τους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση και έχει ληφθεί ως σημαντική παράμετρος στην επεξεργασία των νέων μέτρων, που εξετάζονται αυτή τη στιγμή».
Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί για όλες τις περιοχές στο επίπεδο 4.


Από σήμερα 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας αλλάζουν επίπεδο συναγερμού, καθώς η πανδημία μαίνεται ανεξέλεγκτη στη χώρα μας. Στο επίκεντρο βρίσκονται Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη, που μπαίνουν σε καθεστώς lockdown.
Στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες που μπαίνουν από σήμερα σε επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται με μοναδική εξαίρεση , το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών. Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Επιπλέον από σήμερα προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
Κινηματογραφικές προβολές
Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης
Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
Μουσικές σκηνές
Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
Παιδότοποι
Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
Γυμναστήρια
Συνέδρια / Εκθέσεις
Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
Εμποροπανηγύρεις
Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Σχετικά με τις περιφερειακές ενότητες της Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής που πέρασαν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 δηλαδή (Αυξημένης Επιτήρησης), από σήμερα στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς επίσης και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12μιση τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 4 βρίσκονται αυτή την στιγμή οι εξής περιφερειακές ενότητες: Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Σέρρες