Τρία ερωτήματα για το συμβάν στο Αιγαίο

ένταση στο Αιγαίο

Τελικά κάτι συμβαίνει με τους Τούρκους καπετάνιους. Ο αριθμός των εφαψιών ανάμεσα τους μεγαλώνει επικίνδυνα. Το περιστατικό στο Αιγαίο με τον Τούρκο καπετάνιο που "επακούμβησε" με την κανονιοφόρο "ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ" κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει. Πρόκειται για κλιμάκωση ή για τυχαίο περιστατικό που προκάλεσε ένα θερμοκέφαλος;

Το γεγονός ότι το συμβάν αφορούσε σε  πλοίο του ΠΝ και όχι της ακτοφυλακής είναι ένα στοιχείο που επιτρέπει σε κάποιους να σκεφτούν την κλιμάκωση. Επίσης η εμπορική χρήση του καραβιού δεν υποβαθμίζει το γεγονός αφού είναι γνωστό ότι η «απέναντι πλευρά» έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν εμπορικά πλοία, πολίτες και τηλεοπτικά συνεργεία για να προκαλεί εντάσεις και να δημιουργήσει  κρίσεις. Αλλά και η χρονική συγκυρία δημιουργεί ερωτηματικά καθώς το συμβάν έγινε λίγες ώρες μετά την καταδίκη του Τούρκου πολίτη που πέρασε σε ελληνικό έδαφος. Αυτά είναι τρία από τα πολλά ερωτήματα στα οποία οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν έχουν δώσει απαντήσεις όπως όφειλαν. Ενδεχομένως να θεωρούν ότι η συσκότιση εξυπηρετεί τους χειρισμούς. Από την άλλη πλευρά όμως, ένα θολό τοπίο προσφέρεται για πολιτική και μηντιακή εκμετάλλευση και σίγουρα αξιοποιείται από την "απέναντι πλευρά" στον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει.

Για την ιστορία να πούμε ότι  το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε ότι τις "πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων.Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές.Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή".