Στην κορυφή των εταιρειών αμυντικού εξοπλισμού η Lockheed Martin

SIPRI

Οι αμερικανικές εταιρείες καλύπτουν το 50% των αμυντικών εξοπλισμών στην παγκόσμια αγορά , σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI στη Στοκχόλμη. Στην κορυφή των 100 μεγαλύτερων εταιρειών αμυντικού εξοπλισμού του κόσμου βρίσκεται ο αμερικανικός όμιλος Lockheed Martin. Καμία άλλη επιχείρηση το 2017 δεν κατέγραψε μεγαλύτερο κέρδος. Με πωλήσεις ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο όμιλος έχει την πρωτοκαθεδρία στην κατάταξη του SIPRI.

H επιτυχία της Lockheed Martin οφείλεται από τη μια πλευρά στις εξοπλιστικές ανάγκες του αμερικανικού στρατού, ανάμεσα σε αυτές το μαχητικό αεροσκάφος F-35 Lightning και το μεταγωγικό C-130 Hercules.

Ο δεύτερος εξοπλιστικός όμιλος του κόσμου είναι η κατασκευάστρια αεροσκαφών Boeing. Τον περασμένο Ιούλιο πήρε την παραγγελία από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να κατασκευάσει δυο νέα Air Force One για τα ταξίδια του.

Ο αμερικανικός στρατός είναι και ο καλύτερος πελάτης της αμερικανικής βιομηχανίας αμυντικών εξοπλισμών. Ο ανταγωνισμός με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα ευνοεί ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις. Για παράδειγμα, η Lockheed Martin κατασκευάζει υπερηχητικούς πυραύλους που μπορούν να ξεφεύγουν από τους ελέγχους των σημερινών συστημάτων ραντάρ. Η Ρωσία και η Κίνα διαθέτουν ήδη τέτοιους πυραύλους.

Δίπλα στους αμερικανικούς κολοσσούς δύσκολα μπορούν να σταθούν ευρωπαϊκές εταιρείες. Ανάμεσά τους η Airbus, στην οποία συμμετέχει και η Γερμανία. Η Airbus κατασκευάζει για πολλούς ευρωπαϊκούς στρατούς το μεταγωγικό αεροσκάφος A400 M.

Η Βρετανία παραμένει η μεγαλύτερη κατασκευάστρια όπλων και ακολουθεί η Γαλλία. Ο βρετανικός κολοσσός BAE Systems με 83.000 εργαζόμενους είναι η μοναδική κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία ανήκει στους 5 μεγαλύτερους του κόσμου. Κατασκευάζει ανάμεσα σε άλλα το μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon, το οποίο πωλείται και στην Σαουδική Αραβία.

Οι ρωσικές εταιρείες επωφελήθηκαν επίσης πολύ το 2017 από το πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Έτσι, για πρώτη φορά ο ρωσικός κολοσσός Almaz-Antey συμπεριλαμβάνεται στους 10 πρώτους της λίστας.

Στις χώρες που εξοπλίζονται βαριά ανήκει και η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η πολιτική του για εξοπλιστική ανεξαρτησία ωφέλησε την τουρκική βιομηχανία όπλων, η οποία αύξησε τα κέρδη της κατά 24%.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI, στις πρώτες θέσεις θα μπορούσαν να βρίσκονται και δυο με τρεις κινέζικες εταιρείες, ωστόσο αυτές δεν παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία και για τον λόγο αυτό δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο.

Ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες βρίσκονται τέσσερις γερμανικές εταιρείες όπως η Rheinmetall, Thyssenkrupp και Krauss-Maffei Wegmann. Και οι τρεις αύξησαν τα κέρδη τους το 2017, ενώ η καινούργια στον κατάλογο είναι η Hensoldt, η οποία κατασκευάζει ραντάρ και ηλεκτρονικούς ανιχνευτές. Πάντως, οι εξαγωγές όπλων για την Γερμανία δεν αντιπροσωπεύουν παρά κάτι λιγότερο από το 1% των συνολικών εξαγωγών της.

ΠΗΓΗ:DW / DPA

Tags