Εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις στην Αρμενία

Yerevan

Οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ερεβάν και σε άλλες πόλεις της Αρμενίας διογκώθηκαν χθες, αφότου ο πρώην δημοσιογράφος και ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, Nikol Pashinyan, έκανε έκκληση για παν εθνική πολιτική ανυπακοή καθώς η προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός εμποδίστηκε στην Βουλή.

Η Εθνοσυνέλευση ψήφισε 55-45 κατά του Pashinyan, ο οποίος ήταν ο μόνος υποψήφιος. Η κλιμάκωση των αναταραχών ακολουθεί την παραίτηση του αντιπάλου του, Serzh Sargsyan, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Ο Sargsyan είχε ηγηθεί της χώρας ως πρόεδρος κατά την τελευταία δεκαετία, εξαντλώντας το όριο της θητείας του προέδρου. Στην συνέχεια εξελέγη από τους βουλευτές για να γίνει πρωθυπουργός, μια κίνηση που πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες.

«Ο Sargsyan είναι μέλος ενός οιονεί ολιγαρχικού, εθνικιστικού κόμματος με ευρεία υποστήριξη στον στρατό. Ενώ η κυβέρνησή του συγκρατήθηκε από το να εξαπολύσει μια δρακόντεια καταστολή, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν χάσει την νομιμοποίησή τους στον πληθυσμό ήδη εδώ και πολύ καιρό», γράφει ο Viken Berberian για το New York Review of Books.

«Το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν κατέβασε έναν υποψήφιο για την θέση, και δεν έχει καταστήσει σαφές ποια θα είναι η στρατηγική του για την διατήρηση της εξουσίας. Αλλά κατά την διάρκεια της δημόσιας συζήτησης, σκιαγράφησε τον Pashinyan ως έναν αδοκίμαστο ηγέτη που είναι υπερβολικά επικίνδυνος για να κατευθύνει την Αρμενία εν μέσω των πολλών προκλήσεων για την ασφάλειά της», γράφει ο Joshua Kucera στο Eurasianet.

«Οι πολιτικές διαδηλώσεις λειτούργησαν στην Αρμενία για τον ίδιο λόγο που λειτούργησαν στο Βερολίνο το 1989, και στο Κίεβο, στην Ουκρανία το 2014: Επειδή παρακίνησαν ένα πρόσωπο-κλειδί να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση του καθεστώτος, ακόμα και του δικού του καθεστώτος», γράφει η Anne Applebaum στην Washington Post.