«Η Τουρκία δεν είναι ούτε φίλη, ούτε εχθρός»

Erdogan, Τραμπ

Μια σκληρή, 20σέλιδη έκθεση κατά της Τουρκίας δημοσιοποίησε το πανίσχυρο think tank της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, Council on Foreign Relations. Την έκθεση υπογράφει ο συνεργάτης του CFR, Steven A. Cook, ο οποίος είναι κάτοχος αρκετών μεταπτυχιακών και ενός διδακτορικού διπλώματος στις Διεθνείς Σχέσεις.

Με δεδομένο ότι οι αιτιάσεις του ανεξάρτητου, διακομματικού Council on Foreign Relations λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την κοινότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, είναι εύλογο να αναμένει κανείς μια σκλήρυνση της στάσης της Ουάσινγκτον έναντι της Άγκυρας στο προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση έχει ήδη κάνει αίσθηση στην Τουρκία, όπου οι κεμαλικοί, με αφορμή τα όσα περιέχονται σε αυτήν, ασκούν δριμεία κριτική στον Ερντογάν και την πολιτική που ακολουθεί, κατηγορώντας τον ότι διακινδυνεύει την στρατηγική σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Για την έκθεση αυτή, ο ίδιος ο Steven A. Cook γράφει στο μπλογκ που διατηρεί στο CFR (https://www.cfr.org/blog/case-reshaping-us-turkey-relations):

«Όταν ο Andrew Brunson, ο πάστορας από την Βόρεια Καρολίνα, απελευθερώθηκε από τις τουρκικές φυλακές τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος Donald J. Trump, έγραψε στο Twitter ότι προσβλέπει σε 'καλές ή ίσως και εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας'. Η διοίκηση ακολούθως ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας λόγω της κράτησης του Μπράνσον. Οι Τούρκοι αντέδρασαν με την άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει η Άγκυρα στον τότε Γενικό Εισαγγελέα Jeff Sessions και -χωρίς να κατανοούν τι σημαίνει το χαρτοφυλάκιό του- ο στον υπουργό Εσωτερικών, Ryan Zinke. Η αλλαγή τόνου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αλλά δεν αλλάζει τις αποκλίνουσες κατευθύνσεις στις οποίες κινούνται οι δύο χώρες. Με απλά λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία δεν μοιράζονται συμφέροντα, προτεραιότητες ή κοινές αξίες.

Steven A. Cook

Η απόκλιση μεταξύ αυτών των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στην διεθνή πολιτική μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σχεδόν πριν από μια γενιά. Χωρίς την κοινή απειλή που έθετε η Σοβιετική Ένωση, δεν υπάρχει στρατηγική λογική για την εταιρική σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας. Όσο νωρίτερα οι Αμερικανοί πολιτικοί κατανοήσουν αυτό το γεγονός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ουάσινγκτον να επιδιώξει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στην Άγκυρα, δηλαδή να συνεργάζεται όταν είναι δυνατόν, να παρακάμπτει την Τουρκία όταν είναι απαραίτητο και να αντιτίθεται δημόσια στους Τούρκους όπου επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις αμερικανικές πολιτικές και συμφέροντα.

Η Άγκυρα θέλει να είναι από μόνη της μια περιφερειακή δύναμη και, ως εκ τούτου, αντιτίθεται στην περιφερειακή πολιτική τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που συμβάλλει στην προώθηση της αμερικανικής ισχύος και των αμερικανικών συμφερόντων στην γειτονιά της Τουρκίας. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι περίπλοκη, αλλά η επιθυμία της Άγκυρας να είναι ηγέτης στην περιοχή της και πέρα από αυτήν, έχει αναγκάσει την τουρκική ηγεσία να βελτιώσει τους δεσμούς της με την Ρωσία, να συνεργαστεί με το Ιράν για να παρακάμψει [η Τεχεράνη] τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, και να αντιταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες στην Συρία. Συμβαίνει, επίσης, να είναι καλή πολιτική για τον πρόεδρο Ερντογάν να αντιτάσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου του αποθέματος αντι-αμερικανισμού μεταξύ των Τούρκων. Αν και είναι σαφές ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφέρουν σε σημαντικούς τομείς, Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να περιορίσουν το χάσμα μεταξύ των κυβερνήσεων μέσω της εντατικής διπλωματίας. Αυτές οι προσπάθειες έχουν οδηγήσει σε λίγα απτά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να δοκιμάσουν μια διαφορετική προσέγγιση. Αυτό περιλαμβάνει:

1. Αναγνώριση του ότι η στρατηγική σχέση είναι ένα λείψανο του παρελθόντος. Προχωρώντας προς τα εμπρός οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να επιζητούν και να περιμένουν λιγότερα από τους Τούρκους ομολόγους τους. Αυτό περιλαμβάνει τις προσδοκίες που αφορούν στην εμπλοκή της Τουρκίας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους καθώς και στην συνεργασία της Τουρκίας για την τήρηση των πρόσφατων κυρώσεων των ΗΠΑ για το Ιράν.

2. Ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων για την αεροπορική βάση Incirlik, χωρίς να εγκαταλειφθεί. Ενώ το Incirlik ήταν σημαντικό για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και μπορεί να είναι σημαντικό σε μελλοντικές κρίσεις, η βάση έχει επίσης καταστεί χρήσιμη για τους ηγέτες της Τουρκίας στην εγχώρια πολιτική. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι απειλούν να ακυρώσουν την άδεια για την χρήση της βάσης από τον συνασπισμό κατά του ISIS λόγω της σχέσης των ΗΠΑ με το YPG -μια προειδοποίηση που παίζει καλά με τους εθνικιστές. Εναλλακτικές στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ρουμανία και ενδεχομένως την Ιορδανία ή το Ιράκ, θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες από περιοδικές τουρκικές απειλές για την ανάκληση της αμερικανικής πρόσβασης στην βάση.

3. Συνέχιση της σχέσης με τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας των Κούρδων της Συρίας (YPG). Είναι αλήθεια ότι το YPG συνδέεται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο διεξάγει τρομοκρατική εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας για τρεις δεκαετίες και είναι επίσης αλήθεια ότι το YPG και το συνδεδεμένο πολιτικό κόμμα του δεν αντιπροσωπεύουν όλους τους Σύρους Κούρδους. Παρόλα αυτά, το YPG υπήρξε κρίσιμο για την καταπολέμηση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, ειδικά σε αντίθεση με τους Τούρκους, οι οποίοι ήταν αμφίθυμοι σχετικά με την εμπλοκή τους.

4. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν ισχυρή δημόσια στάση απέναντι στις τουρκικές πολιτικές που υπονομεύουν την πολιτική των ΗΠΑ. Η ιδιωτική διπλωματία και η πειθώ πίσω από κλειστές πόρτες δεν έχουν καμία επίδραση στις πολιτικές που ακολουθεί η Άγκυρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Προς τον σκοπό αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να θέσουν τέρμα στην συνεργασία τους με την Τουρκία για το πρόγραμμα F-35, εμποδίζοντας την Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση στο νεότερο υψηλής τεχνολογίας αεροσκάφος του αμερικανικού στρατιωτικού καταλόγου.

Η τουρκική κυβέρνηση απλώς δεν μπορεί να αγοράζει προηγμένα όπλα από την Ρωσία, να υπονομεύει τις αμερικανικές προσπάθειες και να απειλεί τις αμερικανικές δυνάμεις στην Συρία, να βοηθά το Ιράν, να συλλαμβάνει Αμερικανούς πολίτες, να φυλακίζει Τούρκους υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας και να κυβερνά κατασταλτικά τους πολίτες της παραβιάζοντας τις αρχές της ένταξης της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, και να περιμένει να απολαύσει τα οφέλη των πιο προηγμένων στρατιωτικών αεροσκαφών της Αμερικής.

Η Τουρκία είναι και θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι ο εταίρος που ήταν κάποτε. Στο μέλλον, η πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία δεν είναι εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι και φίλος. Η Ουάσινγκτον μπορεί να συνεργαστεί με την Άγκυρα, όπου παραμένει εφικτό, να παρακάμπτει τους Τούρκους όπου είναι απαραίτητο και να εργάζεται εναντίον τους όπου πρέπει».