Η Γη ήταν θερμότερη από τον μέσο όρο για 406 συνεχόμενους μήνες

Global warming, NASA

Η Γη μόλις είχε τον δεύτερο πιο θερμό Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Η NASA ανέφερε το ίδιο συμπέρασμα την περασμένη εβδομάδα. (Στον ανωτέρω χάρτη απεικονίζονται οι παγκόσμιες μέσες ανωμαλίες θερμοκρασίας επιφανείας τον Οκτώβριο του 2018 σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου 1951-1980. Τα έντονα κόκκινα χρώματα απεικονίζουν 8,4°C πάνω από το μέσο όρο, ενώ το μωβ εμφανίζει 4,1°C κάτω από το μέσο όρο. Πηγή: NASA GISS).

Τα ευρήματα αυτά, όπως γράφει ο Andrew Freeman στο Axios.com, επεκτείνει την σειρά των μηνών του πλανήτη με θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα σε 406 συνεχόμενους μήνες. Ο τελευταίος ψυχρότερος από τον μέσο όρο μήνας ήταν ο Φεβρουάριος του 1985. Αυτό σημαίνει ότι κανείς κάτω των 32 ετών δεν έχει βιώσει ποτέ έναν ψυχρότερο από τον μέσο όρο μήνα σε αυτόν τον πλανήτη.

Ενώ οι μηνιαίες ταξινομήσεις συχνά καθορίζονται από ένα κλάσμα του βαθμού (Κελσίου), οι επιστήμονες του κλίματος δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις μακροπρόθεσμες τάσεις όταν κάνουν εκτιμήσεις για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την NOAA, ο Οκτώβριος του 2018 κατατάσσεται λίγο πιο κάτω από τον Οκτώβριο του 2015 όσον αφορά τις παγκόσμιες ανωμαλίες της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης. Συγκεκριμένα, η έκθεση διαπίστωσε:

• Οι 10 θερμότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας του εδάφους και των ωκεανών τον Οκτώβριο όλες πραγματοποιήθηκαν μετά το 2003.

• Τα τελευταία πέντε χρόνια (2014-2018) καταγράφηκαν οι πέντε θερμότεροι Οκτώβριοι.

• Οι θερμές θερμοκρασίες ρεκόρ κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου παρατηρήθηκαν σε τμήματα του Ατλαντικού και του Ινδικού ωκεανού, στην Αλάσκα, στις θάλασσες Bering και Barents, στην κεντρική και ανατολική Ρωσία, στην βόρεια Αυστραλία και στην κεντρική Αφρική.

• Δεν υπήρχε ούτε μια χερσαία ή ωκεάνια περιοχή που να έχει ρεκόρ κρύου τον Οκτώβριο.

• Η κεντρική και ανατολική Ρωσία καθώς και η Αλάσκα είδαν μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες που υπερέβαιναν τους 5° C πάνω από τον μέσο όρο, που είναι μια ασυνήθιστα υψηλή απόκλιση από το σύνηθες.

• Οι πιο ψυχρές περιοχές παρατηρήθηκαν σε όλο τον Καναδά, σε τμήματα των ηπειρωτικών ΗΠΑ και στην κεντρική Κίνα.

• Οι θερμοκρασίες των ωκεανών της Γης βρισκόταν επίσης στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο τον Οκτώβριο, γεγονός που αντανακλά εν μέρει μια συγκέντρωση φαινομένου Ελ Νίνιο στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Είναι πιθανό ότι το 2018 θα είναι μεταξύ των κορυφαίων πέντε θερμότερων χρόνων στην [καταγεγραμμένη] ιστορία, δεδομένης της κατάταξής του από την αρχή του χρόνου ως σήμερα ως το τέταρτο θερμότερο έτος στην [καταγεγραμμένη] ιστορία. Οι πέντε θερμότερες περίοδοι Ιανουαρίου-Οκτωβρίου στην Γη έχουν συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια, ανέφερε η NOAA.

Πηγή: https://www.axios.com/earth-warmer-than-average-406-straight-months-climate-change-d3664ce8-e83d-42db-96e0-b8b44c433c9e.html