Θετικός στον κορωνοϊό ο Βούλγαρος πρωθυπουργός

Μπόικο Μπορίσοφ

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε την Κυριακή ότι έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Νιώθει γενική δυσφορία και θα μείνει στο σπίτι του.

«Μετά από δύο [αρνητικά] τεστ, βρέθηκα θετικός σήμερα. Νιώθω γενική δυσφορία. Οι γιατροί συνέστησαν να μείνω στο σπίτι μου», έγραψε ο Μπορίσοφ σε ανάρτηση στο Facebook το απόγευμα της Κυριακής.

Είπε ότι έχει ενημερώσει τις υγειονομικές Αρχές για όλες τις επαφές του τις τελευταίες ημέρες.

Στις 23 Οκτωβρίου, ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι αυτοαπομονώθηκε μετά από επαφή με τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Νικολάι Νάνκοφ, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Το Σάββατο, η επιθεώρηση υγείας της Σόφιας επέτρεψε στον Πρωθυπουργό να τερματίσει την καραντίνα του μετά από δύο αρνητικά τεστ.

Ο Μπορίσοφ δήλωσε στην ανάρτησή του την Κυριακή για το θετικό τεστ ότι παρά την άδεια να τερματίσει την καραντίνα, ακύρωσε όλες τις συναντήσεις και τα δημόσια ραντεβού του για τις επόμενες μέρες.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε μαζί αν τηρήσουμε τους περιορισμούς!», έγραψε στο Facebook.


ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ… ΜΠΟΡΙΣΟΦ

Ο διευθυντής της Περιφερειακής Επιθεώρησης Υγείας της Σόφιας (SRHI), Dancho Penchev, παραιτήθηκε αφότου μίλησε με τον υπουργό Υγείας, Kostadin Angelov, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Ο Angelov αποδέχθηκε την παραίτηση του Penchev. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε αφότου μια καραντίνα που επιβλήθηκε στον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, ήρθη νωρίς, αλλά την επόμενη μέρα ο Μπορίσοφ επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι αποτελεί κρούσμα COVID-19.

Μέσα σε μια εβδομάδα, το SRHI, που ενεργούσε υπό τον Penchev, έκανε δύο εξαιρέσεις από τους τυπικούς κανόνες καραντίνας για τις επαφές ατόμων που έχουν μολυνθεί με κοροναϊό. Οι εξαιρέσεις αφορούσαν τον πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ, και τον πρωθυπουργό, Μπορίσοφ.

Μια σχετική εντολή που είχε εκδοθεί από τον Υπουργό Υγείας δεν επιτρέπει τέτοιες εξαιρέσεις. Ο διευθυντής του SRHI υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι νομικοί κανόνες επιτρέπουν την άρση της καραντίνας πιο νωρίς στην περίπτωση ανθρώπων των οποίων η δουλειά έχει μεγάλη δημόσια σημασία, όπως ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός, οι γιατροί πρώτης γραμμής ή οι καθηγητές. Ο ισχυρισμός απορρίφθηκε από νομικούς εμπειρογνώμονες.

ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΣΕ

Πληροφορίες ανέφεραν εκείνους που ήρθαν σε επαφή με τον Μπορίσοφ, όπως ο υπουργός Υγείας Kostadin Angelov, ο επικεφαλής κρατικός επιθεωρητής Υγείας Angel Kunchev, η υπουργός Ενέργειας Temenuzhka Petkova, ο υπουργός Μεταφορών Rossen Zhelyazkov , ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Georg Georgiev, η επικεφαλής του πολιτικού προσωπικού του υπουργικού συμβουλίου Denitsa Zheleva και η αξιωματούχος του κόμματος GERB Sevdalina Arnaudova.

Το Εθνικό Ραδιόφωνο της Βουλγαρίας είπε ότι είναι βέβαιο ότι εκείνοι που ήρθαν σε επαφή με τον Μπορίσοφ την Τετάρτη, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποίησε την τακτική εβδομαδιαία συνάντησή του, περιελάμβαναν την αναπληρωτή πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Tomislav Donchev και τον υπουργό Οικονομικών Kiril Ananiev.