Αντί να πέφτουν, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θα αυξηθούν το 2018

carbon emissions

Νωρίτερα σήμερα (8 Οκτωβρίου), το κυριότερο σώμα στον κόσμο για την κλιματική αλλαγή δημοσίευσε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση: Μειώστε τις εκπομπές τώρα ή αντιμετωπίστε μια κλιματική καταστροφή. Αυτό δεν είναι φοβέρισμα. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο φθηνό το να χαλιναγωγηθεί η κλιματική αλλαγή παρά να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που αναμένεται να προκαλέσει.

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) που δημοσιεύθηκε σήμερα λέει ότι για να διατηρηθούν οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες πάνω από 1,5 °C, ο κόσμος πρέπει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μόλις το 2050. Οι εκπομπές δεν φθάνει απλώς να μειωθούν˙ πρέπει να το κάνουν τάχιστα.

Αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Ένας από τους κορυφαίους ενεργειακούς οργανισμούς στον κόσμο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA) προειδοποίησε ότι οι εκπομπές το 2018 πρόκειται να αυξηθούν.

«Όταν βλέπω τα στοιχεία για τους πρώτους εννέα μήνες, αναμένω ότι το 2018 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν και πάλι. Αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό για τους κλιματικούς μας στόχους», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, στην εφημερίδα The Guardian. “Πρέπει να δούμε μια απότομη μείωση των εκπομπών. [Αλλά] δεν βλέπουμε ούτε σταθερές εκπομπές».

Ο Glen Peters του Κέντρου Διεθνούς Κλιματικής Έρευνας (Center for International Climate Research) λέει ότι συμφωνεί με την εκτίμηση του Birol. Οι εκπομπές τόσο από την Κίνα όσο και από τις ΗΠΑ, οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Ο λόγος είναι πιθανώς συνδεδεμένος με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Peters.

carbon emissions

Οι εκπομπές το 2017 αυξήθηκαν κατά 1.4%, η πρώτη αύξηση μετά από τριετή περίοδο όταν ήταν σταθερές. Ούτε ο Birol ούτε ο Peters θα έλεγαν πόσο ακριβώς αναμένουν να αυξηθούν οι εκπομπές το 2018, αν και αμφότεροι εργάζονται επί του παρόντος πάνω σε εκτιμήσεις. Ο Peters θα δημοσιεύσει αποτελέσματα στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ ο Birol αναμένεται να κάνει το ίδιο τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Πηγή: https://qz.com/1417078/global-carbon-emissions-are-set-to-rise-in-2018/