Το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων επισκευάζεται και αναβαθμίζεται

Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων

Ξεκίνησε να υλοποιείται η αποκατάσταση και η αναβάθμιση του μουσείου σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων με στόχο να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2021, οπότε θα γίνει στην Ελλάδα η μεγάλη σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η εκλογή του προέδρου.


Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, «από τα τέλη του 2009 το μουσείο έπαψε να λειτουργεί, με αρνητική συνέπεια να μην περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των μουσείων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής».

 

Αναφερόμενος στα σχέδια της δημοτικής Αρχής, ο κ. Γεωργιόπουλος λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ο σύγχρονος επισκέπτης δεν αναζητά μόνο τη σύνδεσή του με το μοναδικό παρελθόν μας, αλλά θέλει να έρθει σε επαφή με τα επιτεύγματα του σύγχρονου αθλητισμού, για αυτό και στην σκέψη της δημοτικής Αρχής είναι ο περαιτέρω εμπλουτισμός της συλλογής με νέα εκθέματα».


Ο προϋπολογισμός των εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του μουσείου σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ανέρχεται, σύμφωνα με τον δήμο, σε 1.145.000 ευρώ (542.372 ευρώ με την έκπτωση). Η πίστωση προέρχεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 - 2020» και συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης.


Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες αποκατάστασης του κελύφους του κτιρίου, τοποθέτηση μηχανικού αναβατορίου εισόδου, αντικατάσταση μαρμάρινων επενδύσεων, εγκατάσταση νέων φωτιστικών ιστών εξωτερικού χώρου, εργασίες για την αποκατάσταση του εσωτερικού του κτιρίου, καθώς και νέες εγκαταστάσεις πυροπροστασίας, κλιματισμού, αερισμού και φωτισμού. Επίσης, θα γίνουν και μουσειολογικές εργασίες, όπως κατασκευή νέων προθηκών και νέος οπτικοακουστικός εξοπλισμός του μουσείου, που αφορούν στην επανέκθεση των εκθεμάτων.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν ενθυμήματα από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως, φωτογραφίες, μετάλλια, διπλώματα, κύπελλα, κλπ, καθώς και μια πολύτιμη συλλογή από σπάνια γραμματόσημα, ενώ πολλές Ολυμπιακές Επιτροπές και ιδιώτες έχουν προσφέρει αντικείμενα στο μουσείο, τα οποία συμπληρώνουν την συλλογή του.


Το μουσείο, συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων ιδρύθηκε στην Ολυμπία το 1961. Από το 1964 ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, παραχωρήθηκε το 2017 στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος αναμένεται να διεκδικήσει την επέκταση του χρόνου παραχώρησης. Το 1968 άρχισαν εργασίες κατασκευής νέου κτιρίου, και το 1972 εγκαινιάσθηκε το νέο μουσείο σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, επιφανείας 400 τ.μ., το οποίο και τέθηκε υπό την αιγίδα της εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.