Η Μαφάλντα έχασε τον δημιουργό της

Mafalda, Quino

Η Λατινική Αμερική και ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος θρηνούν τον θάνατο του Joaquín Salvador Lavado, του σκιτσογράφου που δημιούργησε την εμβληματική Μαφάλντα και την παρέα της, πιο γνωστού ως Quino.

Ο ισπανικής καταγωγής Αργεντίνος, Quino, γεννήθηκε το 1932 και σε ηλικία 13 ετών μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μεντόσα. Σταμάτησε, όμως, πολύ νωρίς τις σπουδές του για να αφιερωθεί στο μεγάλο του πάθος: την γελοιογραφία και το σκίτσο.

Το διασημότερο δημιούργημά του ήταν η Μαφάλντα, που γεννήθηκε από το πενάκι του το 1964 και δημοσίευε ιστορίες της μέχρι το 1974: ήταν η μικρή κόρη μιας νοικοκυράς και ενός ασφαλιστή, που με τις ερωτήσεις της και την ωριμότητά της έφερνε συνεχώς σε αμηχανία τους «τρομοκρατημένους» γονείς της.

mafalda

Η Μαφάλντα ζητούσε εξηγήσεις για τα πάντα: για την κατάσταση των γυναικών, την δικτατορία, τον υπερπληθυσμό, τον πυρηνικό πόλεμο, ακόμη και για τον Φιντέλ Κάστρο, εκφράζοντας με τον τρόπο της τις αγωνίες της γενιάς του ’60. Η δουλειά του αυτή έχει μεταφραστεί σε 27 γλώσσες.

Από το 1974 και μετά δημιουργούσε ιστορίες με πιο ανώνυμους χαρακτήρες.

Πρόσφατα ο 88χρονος Lavado υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και, μολονότι οι γιατροί κατάφεραν αρχικά να τον σταθεροποιήσουν, η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Tags