Αμερικανοί βουλευτές ζητούν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

γλυπτά Παρθενώνα

18 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προερχόμενα και από τα δύο κόμματα, τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς, έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, με την οποία του ζητούν να ξεκινήσει «σοβαρές» συζητήσεις για την επιστροφή στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα.
Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «τα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν αποτελέσει σημείο τριβής για Δυτικούς συμμάχους εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η Ελλάδα από καιρό ζητά την επιστροφή τους. Σήμερα σας απευθύνουμε την επιστολή ως μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για ελληνικά θέματα (congressional caucus on Hellenic Issues) με την οποία καλούμε την κυβέρνησή σας να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση σοβαρά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα».
Αναβιβάζοντας το θέμα σε ζήτημα των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειές σας αλλά και την καλή θέλησή σας για την στήριξη των ιστορικά ειδικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και αναμένουμε την περαιτέρω ενίσχυσή τους με την ολοκλήρωση θεμάτων όπως αυτά».
Σε σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph σημειώνει ότι «η επιστροφή των γλυπτών σύμφωνα με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τον Μπόρις Τζόνσον να μείνει στην ιστορία ως ένας πολιτικός που σέβεται τόσο την ιστορία της Βρετανίας όσο και τη νέα θέση της χώρας του στον κόσμο μετά το Brexit».
Σύμφωνα με έτερη βρετανική εφημερίδα, την Daily Mail, στόχοςτων Αμερινκανών βουλευτών είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα να έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα μέχρι το 2021, στην 200η επέτειο από την επανάσταση του 1821.

Όμως, η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι για να προχωρήσει η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον νόμο British Museum Act του 1963 που απαγορεύει την επιστροφή αρχαιοτήτων.