Το πρώτο τηλεφώνημα Μπάιντεν - Χι

Τζο Μπάιντεν, Σι Ζινπίνγκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Ζινπίνγκ, μίλησαν για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Μπάιντεν τον Νοέμβριο σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν να ξαναδουλεύουν πάνω στην δύσκολη σχέση των χωρών τους. Η συνομιλία κάλυψε μια σειρά θεμάτων, με τις δύο πλευρές να υιοθετούν ισχυρές στάσεις, ενώ εξακολουθούν να προτείνουν μια συνεργασία είναι πιθανή. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν εξέφρασε ανησυχίες για τις επιθετικές οικονομικές δραστηριότητες της Κίνας, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σινγιάνγκ, και για τις προσεγγίσεις της προς το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Ο Σι προειδοποίησε τον Μπάιντεν να μην παρεμβαίνει σε θέματα κινεζικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας. Ωστόσο, ο Μπάιντεν σημείωσε επίσης κοινές προκλήσεις, όπως η πανδημία, και ο Σι παρακάλεσε για συνεργασία αντί της αντιπαράθεσης.

Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έγινε όλο και περισσότερο τεταμένη υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υιοθέτησε μια σκληρή προσέγγιση ως προς την Κίνα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να επανεξετάσει την πολιτική των ΗΠΑ, αλλά προειδοποίησε για «ακραίο ανταγωνισμό» μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων. Ο Σι ήταν από τους τελευταίους αρχηγούς κρατών που συνεχάρη τον Μπάιντεν για την εκλογική νίκη του, αν και οι δύο άνδρες καλλιέργησαν φιλική σχέση κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι κακές, σε ιστορικό χαμηλό στα τελευταία 50 χρόνια, και είναι απίθανο να βελτιωθούν ριζικά υπό την διοίκηση του προέδρου Μπάιντεν», γράφουν ο Robert D. Blackwill του CFR και ο Philip Zelikow του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια σε μια νέα Ειδική Έκθεση του CFR.

«Η συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων και η διόρθωση των σφαλμάτων της πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ για την Κίνα είναι κάτι καλό μόνο στις πρώτες εκατό ημέρες. Το πραγματικό τεστ για την διοίκηση του Μπάιντεν είναι τι θα κάνει για την Κίνα στις υπόλοιπες 1.360», γράφει η Elizabeth C. Economy του CFR.