Οι ΗΠΑ πιέζουν για το Σκοπιανό

Τσίπρας,Ζάεφ

Ενώ ο χρόνος αλλά και οι ΗΠΑ πιέζουν για λύση στο Σκοπιανό, το ζήτημα επιστρέφει στα χέρια των ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, οι οποίοι καλούνται να καταλήξουν σε όνομα. Έτσι επιστρέφει η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Οι ΗΠΑ , σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιθυμούν την άμεση ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ καθώς διαπιστώνουν ότι τόσο η ρωσική όσο και η τούρκικη διπλωματία στην περιοχή των Δυτ. Βαλκανίων τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα επιθετική. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι το θερμό ενδιαφέρον των ΗΠΑ εκδηλώθηκε  ευθύς μετά την συνάντηση των ηγετών της ΕΕ για τα Δυτ. Βαλκάνια που έγινε στην Σόφια, στην διάρκεια της οποίας οι Ευρωπαίοι "κέρασαν τσάι και συμπάθεια" τους Βαλκάνιους συνομιλητές τους. Αυτό ακριβώς το κενό που φαίνεται να δημιουργείται σπεύδουν να καλύψουν οι ΗΠΑ, οι οποίες, άλλωστε, έχουν ανοικτό μέτωπο με τους Ευρωπαίους στο θέμα του Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς  θα έχει εντατικό γύρο επαφών στις ΗΠΑ  αυτές τις μέρες. Την Πέμπτη και Παρασκευή 24-25 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του  Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς. Αν υπάρξει συμφωνία, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν την σύνοδο ΕΕ-ΝΑΤΟ, η πολιτική σφραγίδα θα μπει στις Πρέσπες, στις αρχές Ιουνίου, από τους δύο πρωθυπουργούς κκ Τσίπρα-Ζάεφ.

Ακόμα, όμως, και αν συμφωνήσουν οι δύο κυβερνήσεις στο ονοματολογικό, το γεγονός ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει το Κοινοβούλιο είναι ακόμα πρόβλημα μείζονος μεγέθους καθώς και στην πΓΔΜ, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, ανακοίνωσε  ότι είναι αντίθετο στην αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Μακεδονίας του 'Ιλιντεν.

Πάντως, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ενοχλημένη με την τακτική που έχει ακολουθήσει τις τελευταίες μέρες η Κυβέρνηση της πΓΔΜ. Καλά πληροφορημένες πηγές έκαναν λόγο για τακτικισμό της κυβέρνησης Ζάεφ, η οποία έκανε την διαρροή για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στριμώξει την Αθήνα και να δημιουργήσει κάποιου είδους τετελεσμένο. Πράγματι, το γεγονός ότι το όνομα έφεραν στο φως της δημοσιότητας τα ΜΜΕ των Σκοπίων και από εκεί έγινε γνωστό στα  ελληνικά ΜΜΕ, είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στην Αθήνα ένα ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιέσεις των ΗΠΑ για λύση είναι πλέον ασφυκτικές και αυτό έγινε φανερό και από την παρέμβαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Πενς καθώς και από το γεγονός ότι το Σκοπιανό θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Κοτζιάς με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί σήμερα με τον Μάικ Πομπέο ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ.

Ο ΜΑΪΚ ΠΕΝΣ

Την άποψη ότι υπάρχει ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το Σάββατο το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας, όμως, παράλληλα, πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Πενς εξέφρασε την στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο ΖΟΡΑΝ ΖΑΕΦ

Για τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στην Σόφια ενημέρωσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, ο κ. Ζάεφ ενημέρωσε για το πιο πρόσφατο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία. "Με τη μέγιστη ευθύνη, επίγνωση και δέσμευση στα κρατικά συμφέροντα, ενημέρωσα τον Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους ηγέτες των VMRO-DPMNE και DUI, πως οι δύο κυβερνήσεις έχουν συζητήσει μια επιλογή και μια λύση που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή και για τα δύο μέρη. Η Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας είναι ο πιθανός συμβιβασμός", δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Αυτή η πρόταση ενισχύει τη θεμελίωση της χώρας μας είπε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο: "Το Ίλιντεν είναι το λαμπρό μας μέλλον, αυτό το όνομα ενδυναμώνει την ταυτότητά μας και η Ίλιντεν Μακεδονία είναι μια εγγύηση για μια πολυεθνική Μακεδονία". Πρόσθεσε επίσης ότι "Θα δεχθούμε γενική χρήση για αυτή την ονομασία, ενώ θα υπάρξουν στάδια για την χρήση της στο εσωτερικό".

Σε αναρτήσεις του στο τουίτερ, λίγο μετά την συνάντηση, ο κ. Ζάεφ έγραψε μεταξύ άλλων ότι "η Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας είναι μια λύση για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω", ζητώντας μάλιστα από τους αναγνώστες του λογαριασμού του να τον ακολουθήσουν.

Tags