28η Οκτωβρίου 2020: 80 χρόνια από το έπος του ΄40

Ελληνική Σημαία

Κάθε τέτοια εποχή εορτάζουμε την συγκλονιστική Εποποιία της 28ης Οκτωβρίου 1940 .που οφείλεται στην άρνηση του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά στις ιταλικές αξιώσεις, του τελεσιγράφου του Μουσολίνι, που του επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 
Η Ελλάδα το 1940-1941 αντιμετώπισε δυο αυτοκρατορίες, ενώ όλοι οι άλλοι λαοί της Ευρώπης αντιμετώπισαν μόνον τους Γερμανούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παρακάτω στοιχεία που αναδεικνύουν το μέγεθος του αγώνα που διεξήγαγε η Ελλάδα εναντίον του άξονα, αλλά και των θυσιών, σε σχέση με τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.


ΗΜΕΡΕΣ ΑΓΩΝΑ
ΕΛΛΑΔΑ, εναντίον Ιταλών και Γερμανών 219 ημέρες
ΝΟΡΒΗΓΙΑ, εναντίον μόνο των Γερμανών 61 ημέρες
ΓΑΛΛΙΑ, εναντίον μόνο των Γερμανών 43 ημέρες
ΠΟΛΩΝΙΑ, εναντίον μόνο των Γερμανών 30 ημέρες
ΒΕΛΓΙΟ, εναντίον μόνο των Γερμανών 18 ημέρες
ΟΛΛΑΝΔΙΑ, εναντίον μόνο των Γερμανών 4 ημέρες
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, εναντίον μόνο των Γερμανών 3 ημέρες
ΔΑΝΙΑ, εναντίον μόνο των Γερμανών 0 ημέρες
ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ, εναντίον μόνο των Γερμανών 0 ημέρες
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, εναντίον μόνο των Γερμανών 0 ημέρες

ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΥΣΙΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ (μάχες, εκτελέσεις, κακουχίες κ.λ.π.)

ΕΛΛΑΔΑ 10%
ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 2,8%
ΟΛΛΑΝΔΙΑ 2,3%
ΓΑΛΛΙΑ 2%
ΠΟΛΩΝΙΑ 1,8%
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ 1,7%
ΒΕΛΓΙΟ 1,5%

Αυτή ήταν η τεράστια προσφορά της Ελλάδoς στην Ευρώπη και σ’ όλον τον κόσμο. Τα κατορθώματα των Ελλήνων μαχητών εξυμνήθηκαν από όλους τους ηγέτες και λαούς της υφηλίου, ακόμη και απ΄ αυτούς που επεχείρησαν να τους υποδουλώσουν.

Κάρολος ντέ Γκώλ, Charles de Gault 1890-1970. Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας 1958-1969, αρχηγός της Γαλλικής Αντίστασης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αδυνατώ να δώσω τo δέον εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του Λαού και των ηγετών της Ελλάδος». (Από ομιλία του στο Γαλλικό Κοινοβούλιο μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.)
Μωρίς Σουμάν, Maurice Schumann 1911-1992. Υπουργός των εξωτερικών της Γαλλίας 1969-1973. Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας 1974,«Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της μαρτυρικής υποδουλωμένης, ματωμένης, αλλά ζωντανής Ευρώπης… Ποτέ μια ήττα δεν υπήρξε τόσο τιμητική για κείνους που την υπέστησαν». (Από μήνυμά του που απηύθηνε απο το BBC του Λονδίνου στους υποδουλωμένους λαούς της Ευρώπης στις 28 Απριλίου 1941, ημέρα που ο Χίτλερ κατέλαβε την Αθήνα ύστερα απο πόλεμο 6 μηνών κατά του Μουσολίνι και έξι εβδομάδων κατά του Χίτλερ.)
Στάλιν, Joseph Vissarionovich Tzougasvili Stalin 1879-1953. Αρχηγός της Σοβιετικής Ενώσεως απο το 1924 έως 1953. «Λυπάμαι διότι γηράσκω και δέν θα ζήσω επί μακρόν δια να ευγνωμονώ τον Ελληνικόν Λαόν, του οποίου η αντίστασις έκρινε τον Β΄ Παγκόσμιον Πόλεμον.» (Από ομιλία του που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Μόσχας την 31 Ιανουαρίου 1943 μετά την νίκη του Στάλιγκραντ και την συνθηκολόγηση του στρατάρχου Paulus.)
Μόσχα, Ραδιοφωνικός Σταθμός. «Επολεμήσατε άοπλοι και ενικήσατε, μικροί εναντίον μεγάλων. Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, διότι εκερδίσαμε χρόνο για να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε». (Οταν ο Χίτλερ επετέθη κατά τής Ε.Σ.Σ.Δ.)
Γεώργης Ζουκώφ, Georgy Constantinovich Joucov 1896-1974. Στρατάρχης του Σοβιετικού Στρατού: «Εάν ο Ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στις πόρτες της Μόσχας, να συγκρατήσει και να ανατρέψει τον Γερμανικό χείμαρρο, το οφείλει στον Ελληνικό Λαό, που καθυστέρησε τις Γερμανικές μεραρχίες όλον τον καιρό που θα μπορούσαν να μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία της Κρήτης υπήρξε το κορύφωμα της Ελληνικής προσφοράς.» (Απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.)

Μπενίτο Μουσολίνι, Benito Mousolini 1833-1945. Πρωθυπουργός της Ιταλίας 1922-1945. «Ο πόλεμος με την Ελλάδα απέδειξεν ότι τίποτε δεν είναι ακλόνητον είς τα στρατιωτικά πράγματα και ότι πάντοτε μας περιμένουν εκπλήξεις.» (Από λόγο που εκφώνησε στις 10/5/1941.)
Αδόλφος Χίτλερ, Hitler 1889-1945. Αρχηγός του Γερμανικού κράτους 1889-1945. «Χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Ελληνες, εξ' όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, επολέμησαν με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον….» (Από λόγο που εκφώνησε στις 4 Μαΐου 1941 στο Ράιχσταγκ.)

Σέρ Αντονυ Ήντεν, Sir Robert Antony Eden 1897-1977. Υπουργός Πολέμου και Εξωτερικών της Βρεταννίας 1940-1945, Πρωθυπουργός της Βρεταννίας 1955-1957. «Ασχέτως προς ότι θα πουν οι ιστορικοί του μέλλοντος, εκείνο το οποίον μπορούμε να πούμε εμείς τώρα, είναι ότι η Ελλάς έδωσε αλησμόνητο μάθημα στον Μουσολίνι, ότι αυτή υπήρξε η αφορμή της επανάστασης στην Γιουγκοσλαβία, ότι αυτή εκράτησε τους Γερμανούς στο ηπειρωτικό έδαφος και στην Κρήτη για έξι εβδομάδες, ότι αυτή ανέτρεψε την χρονολογική σειρά όλων των σχεδίων του Γερμανικού Επιτελείου και έτσι έφερε γενική μεταβολή στην όλη πορεία του πολέμου και ενικήσαμε.» (Από λόγο του στο Βρετανικό κοινοβούλιο στις 24/09/1942.)

Τσώρτσιλ, Winston Churchil 1874-1965. Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει το ελάχιστο εκείνων των πράξεων αυτοθυσίας των Ελλήνων, που ήταν καθοριστικός παράγων της νικηφόρου εκβάσεως του κοινού αγώνα των εθνών, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δια την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπειαν.» …….. «Εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και η γενναιοψυχία τους, η έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη.» (Από ομιλία του στο Αγγλικό κοινοβούλιο στις 24 Απριλίου 1941.) «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Ελληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.» (Από λόγο που εκφώνησε απο το BBC τις πρώτες ημέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου). «Μαχόμενοι οι Έλληνες εναντίον του κοινού εχθρού θα μοιρασθούν μαζί μας τα αγαθά της ειρήνης.» (Από λόγο που εξεφώνησε στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν επετέθη η Ιταλία κατά της Ελλάδας).
Σέρ Χάρολδ Αλεξάντερ, Sir Harold Leofric George Alexander 1891-1969. Βρετανός Στρατάρχης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάς ανέτρεψε το σύνολο των σχεδίων της Γερμανίας εξαναγκάσασα αυτήν να αναβάλει για έξι εβδομάδες την επίθεση κατά της Ρωσίας. Διερωτώμεθα ποιά θα ήταν θέση της Σοβιετικής Ενώσεως χωρίς την Ελλάδα.» (Από ομιλία του στό Βρετανικό κοινοβούλιο στις 28 Οκτωβρίου 1941.)
Γεώργιος ΣΤ' (1898-1952). Βασιλεύς της Μεγάλης Βρετανίας 1936-1952
«Ο μεγαλοπρεπής αγών της Ελλάδος, υπήρξε η πρώτη μεγάλη καμπή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.» (Από λόγο του στο κοινοβούλιο τον Μάιο 1945.)
Φραγκλίνος Ρούσβελτ, Roosvelt 1882-1945. Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 1932-1945. «Εις την Ελλάδα παρασχέθη την 28ην Οκτωβρίου 1940 χρόνος τριών ωρών δια ν'αποφασίσει πόλεμο ή ειρήνη, αλλά και τριών ημερών ή τριών εβδομάδων ή και τριών ετών προθεσμία νά παρείχετο, η απάντησις θά ήτο η ίδια.» ……. «Οι Έλληνες εδίδαξαν δια μέσου των αιώνων την αξιοπρέπειαν. Οταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο Ελληνικός λαός ετόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητον του γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανον πνεύμα της ελευθερίας.» (Από ραδιοφωνικό λόγο που εξεφώνησε στις 10/6/1943.)
«Ο ηρωικός αγών του ελληνικού λαού…κατά της επιθέσεως της Γερμανίας, αφού τόσον παταγωδώς ενίκησε τους Ιταλούς στην απόπειρά τους να εισβάλλουν στο ελληνικό έδαφος, γέμισε με ενθουσιασμό τις καρδιές του αμερικανικού λαού και εκίνησε την συμπάθειά του. Προ ενός και πλέον αιώνος, κατά τον πόλεμον της ελληνικής ανεξαρτησίας, το έθνος μας…εξέφρασε την φλογερή του συμπάθεια για τους Έλληνες και ευχότανε για την ελληνική νίκη…» (Δήλωσή του στο Ύπατο Συμβούλιο της ΑΧΕΠΑ στις 25/04/1941, που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά από τον Λευκό Οίκο).

 

Όμως, όταν έφθασε η ώρα της αποτίμησης της προσφοράς κάθε χώρας στην κοινή προσπάθεια, τότε η αχαριστία των ισχυρών περίσσευσε και η Ελλάδα αγνοήθηκε παντελώς, αν και ήταν ο πρωταγωνιστής και στις θυσίες και στα επιτεύγματα.