Υπό πίεση η Τράπεζα Πειραιώς

Τράπεζα Πειραιώς

Στο επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς για μια ακόμα φορά. Τώρα, το ζήτημα αφορά στον τρόπο εξασφάλισης της κεφαλαιακής της επάρκειας καθώς και στο μέλλον του παρόντος διοικητικού συμβουλίου της.

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα κατατέθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς μια πρόταση από τρεις μεγαλομετόχους της για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 800 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση κατατέθηκε από κοινού, από τους:
-Τον John Paulson ο οποίος μέσω της προσωπικής πλέον επενδυτικής του εταιρείας, ελέγχει το 9,3% της τράπεζας Πειραιώς από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

-Τον επιχειρηματία Αριστοτέλη Μυστακίδη, ο οποίος τον Ιούνιο του 2020 εμφανίστηκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς με ποσοστό άνω του 5%. Ο κ. Μυστακίδης ήταν από τα βασικά στελέχη και μετόχους της Glencore και συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους Έλληνες.

-Το αμερικανικό fund, Bienville Capital, το οποίο τον περασμένο Ιανουάριο είχε ανακοινώσει ότι κατέχει 5,5% της τράπεζας Πειραιώς.

Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ

Όμως, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 26,3% των μετοχών, απέρριψε την πρόταση αναγκάζοντας και την διοίκηση της τράπεζας να κάνει το ίδιο. Στην σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Η πρόταση απερρίφθη διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, προϋπέθετε την τελική λύση του ζητήματος των CoCos είτε με την μετατροπή τους σε μετοχές πριν την αύξηση κεφαλαίου, είτε με την αντικατάστασή του με άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Υπενθυμίζεται ότι τα CoCos είναι σύντμηση του όρου Contingent Convertibles και ουσιαστικά είναι χρεόγραφα, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές, δηλαδή μετοχικό κεφάλαιο, όταν πληρούνται τα προσυμφωνημένα κριτήρια που αφορούν συγκεκριμένους δείκτες σχετικά με τη χρηματοοικονομική κατάσταση του εκδότη τους. Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς τα CoCos φθάνουν τα δυο δισ. ευρώ. Άρα, οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι της Πειραιώς επεδίωκαν την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με τα δυο δισ. ευρώ των CoCos και μετά να αναλάβουν τον έλεγχό της με τη νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά τα 800 εκατ.

ΑΛΛΑΓΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ

Αξιοσημείωτο είναι ότι με την μετατροπή των CoCos σε μετοχές το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα εκτοξευθεί σε πάνω από το 50%, στο 61,3%, κάτι που αναμένεται ότι θα φέρει ανακατατάξεις στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας και θα επιφορτίσει την κυβέρνηση με τον στόχο να βρει ένα νέο επενδυτικό σχήμα για να πουλήσει την τράπεζα.

Χρήστος Μεγάλου

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου.

-------------------------------------------------------------

Το ζήτημα καθίσταται χρονικά πιεστικό γιατί η Πειραιώς οφείλει τον Δεκέμβριο να πληρώσει «κουπόνι» των CoCos, ύψους 160 εκατ. ευρώ αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς η εποπτική Αρχή δεν εγκρίνει την αποπληρωμή αφού «πατάει» στην απαγόρευση προς τις τράπεζες να διανέμουν μέρισμα, να επιστρέφουν κεφάλαιο ή να αγοράζουν ίδιες μετοχές για όσο διάστημα λαμβάνουν έκτακτες ενισχύσεις λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Άρα, είναι πολύ πιθανό η Πειραιώς να μην αποπληρώσει το κουπόνι των CoCos, και τούτη θα είναι η δεύτερη φορά ου θα συμβεί αυτό, και για τους ίδιους λόγους. Όμως, η μη αποπληρωμή δυο εκ των προβλεπομένων κουπονιών αποτελεί προϋπόθεση για την μετατροπή των CoCos σε μετοχές, οπότε το φάσμα της εκ βάθρων ανατροπής των μετοχικών συσχετισμών στην τράπεζα Πειραιώς καθίσταται εξόχως πιθανό και επικείμενο.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ως εκ των ανωτέρω, η μετοχή της χθες υποχώρησε κατά 24,26% ενώ σήμερα το μεσημέρι ενισχυόταν κατά 3,20% στα 0,7410 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, «Η εταιρεία δείχνει ότι χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου. Αυτό είναι το δεδομένο και γι’ αυτό είχε χθες αυτή την πτώση. Η σημερινή διακύμανση δεν λέει κάτι. Ακόμη και στο +10% να βρισκόταν σήμερα, δεν αλλάζει κάτι. Είναι μια πτωτική μετοχή και οι επενδυτές ψάχνουν να δουν αν θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. … Όλες οι τράπεζες έχουν προβλήματα. Απλώς η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση. Έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων, λόγω των απορροφήσεων άλλων τραπεζών. Οι άλλες τράπεζες είναι κάπως πιο νοικοκυρεμένες».