Πολύπλευρης σημασίας η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Brad Smith, Κυριάκος Μητσοτάκης, Microsoft

Ένα μεγάλο κέντρο δεδομένων (data center) για την υποστήριξη υπηρεσιών cloud που απευθύνονται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure, θα δημιουργηθεί στην Αττική. Αναμένεται να έχει κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η επένδυση υπολογίζεται ότι θα είναι 400 εκατ. ευρώ αν και η προστιθέμενη αξία της υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 1 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, στην σχετική εκδήλωση της ανακοίνωσης της επένδυσης, δήλωσε ότι αυτή είναι «η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «δείχνει εμπιστοσύνη στον λαό, την οικονομία και την κυβέρνηση. Δεν είναι κάτι που κάνουμε σε πολλές χώρες ούτε ελαφρά τη καρδία. Και το γεγονός ότι το κάνουμε το 2020 θεωρώ ότι μιλά εύγλωττα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα».

Επίσης, ο κ. Σμιθ εξήγησε ότι το cloud είναι το «ηλεκτρικό ρεύμα του 21ου αιώνα και το φέρνουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για ταχύτητα πρόσβασης στο υπολογιστικό κομμάτι. … Θα βασιζόμαστε σε υπηρεσίες υπολογισμού με μια τρομακτική ταχύτητα σαν την ταχύτητα του φωτός».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ίδια εκδήλωση, σημείωσε ότι «η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Είναι κάτι που ταξιδεύει την χώρα μας στον 21ο αιώνα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε την πληροφορία ότι θα υπάρξουν τρεις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων και οι εκτάσεις βρέθηκαν στην Αττική, ενώ οι πρώτοι κερδισμένοι θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Το έργο «θα βοηθήσει στην ανακοπή, αν όχι στην αντίστροφη του brain drain. Η Microsoft εξήγγειλε την επιμόρφωση 100.000 πολιτών στην χρήση ψηφιακών δεδομένων στο cloud».