Η φρικτή εβδομάδα της Exxon

Oil fields

Ιδού πώς πέφτουν οι ισχυροί.

Η ExxonMobil, που βασίλευε εδώ και χρόνια ως η πιο πολύτιμη εταιρεία της Αμερικής, είχε δύσκολες στιγμές τις τελευταίες ημέρες -ακόμη και με τα αβυσσαλέα μέτρα μιας πληττόμενης από την πανδημία πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε τις ρυθμιστικές Αρχές ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου θα μπορούσαν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από το αναμενόμενο και είναι πιθανό να παρουσιάσει ζημιές για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, μια πρωτιά τέτοιας έκτασης σε σχεδόν 40 χρόνια. Στις 5 Οκτωβρίου ανακοίνωσε σχέδια για απολύσεις 1.600 υπαλλήλων στην Ευρώπη και αντιμετώπισε καταστροφική διαρροή εσωτερικών εγγράφων που αποκάλυψαν σχέδια για μαζική αύξηση του ανθρακικού αποτυπώματος της εταιρείας τα επόμενα χρόνια. Και στις 7 Οκτωβρίου, ξεπεράστηκε ξεπεράστηκε ως η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Αμερικής για πρώτη φορά στην 150χρονη ιστορία της από την αντίπαλη Chevron.

Στην συνέχεια, για να γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα, τόσο η Chevron όσο και η Exxon ξεπεράστηκαν σε κεφαλαιοποίηση από την NextEra, μια ηλεκτρική εταιρεία με έδρα την Φλόριντα που έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος προμηθευτής αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.

Oil companies market capitalization

Πώς πήγαν τα πράγματα τόσο λάθος για την Exxon;

Όπως γράφει στο Quartz ο Tim McDonnell, δημοσιογράφος που καλύπτει θέματα παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και ενεργειακά ζητήματα, η σύντομη απάντηση είναι η πανδημία, η οποία συνέτριψε τις τιμές του πετρελαίου και συνεχίζει να καταστρέφει την αξία σχεδόν κάθε εταιρείας πετρελαίου. Η τιμή της μετοχής της Chevron ανέβηκε επίσης αυτή την εβδομάδα καθώς η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση μιας μεσαίου μεγέθους εταιρείας fracking (υδραυλικής ρηγμάτωσης), τη Noble Energy. Η NextEra, εν τω μεταξύ, ανέβαινε αργά-αργά επί χρόνια, καθώς αποκομίζει τα οφέλη του να είναι μια από τις πρώτες αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκινώντας πριν από δύο δεκαετίες, που ασχολήθηκε τόσο πολύ με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αλλά η Exxon ήταν ευάλωτη πριν από την πανδημία. Η απώλεια ταμειακών ροών από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες έχει πλήξει την εταιρεία ιδιαίτερα σκληρά, επειδή πολλά από τα ακριβά στοιχήματά της την τελευταία δεκαετία κατέρρευσαν, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υψηλού κόστους κοιτασμάτων πετρελαϊκής άμμου στον Καναδά και ενός απορριφθέντος σχεδίου υπεράκτιων γεωτρήσεων στην Ρωσία. Αυτές οι αποτυχίες έχουν αφήσει την εταιρεία φορτωμένη με χρέος και ανίκανη να αυξήσει την παραγωγή αντίστοιχα με τους ομολόγους της.

Η εταιρεία διατηρήθηκε στην επιφάνεια εν μέρει από τις δουλειές της στα πλαστικά, τομέας που έχει αποδειχθεί πιο ασφαλής από την πανδημία σε σχέση με άλλους. Όμως, ίσως να είναι προορισμένη να χάσει το τρένο και πάλι: η Exxon αναβάλλει τις επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και αλλού, εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι η τελευταία μεγάλης απόδοσης δουλειά  στα ορυκτά καύσιμα.