Ιαπωνικό χωριό επιτυγχάνει ανακύκλωση 81%, πάει για 100% ως το 2020

Akira Sakano

Ένα ιαπωνικό χωριό στοχεύει να είναι ο πρώτος δήμος μηδενικών αποβλήτων στον κόσμο μέχρι το 2020 και έχει ήδη φθάσει σε ποσοστό ανακύκλωσης 81%. Ένα μέλος της Ιαπωνικής Ακαδημίας Μηδενικών Αποβλήτων (Japanese Zero Waste Academy) είπε στο euractiv.com ότι το κατόρθωμα μπορεί να αναπαραχθεί αλλού.

Η Akira Sakano μίλησε στην Claire Stam του euractiv.com, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου ήταν μια από τις επτά συμπροέδρους του 2019. Είναι αναπληρώτρια διευθύντρια της Ακαδημίας Μηδενικών Αποβλήτων, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού και καθοδηγεί τη μηδενική στρατηγική του Καμικάτσου.

Με περίπου 1.700 κάτοικους, το Καμικάτσου ήταν ο πρώτος δήμος στην Ιαπωνία που προώθησε τη μηδενική πολιτική αποβλήτων το 2003. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, οι κάτοικοι ταξινομούν τα απόβλητα σε 45 τύπους σε 13 κατηγορίες, με στόχο την εξάλειψη των αποβλήτων μέχρι το 2020, χωρίς να καταφύγουν σε αποτεφρωτήρες ή χώρους υγειονομικής ταφής.

«Τα μηδενικά απόβλητα είναι το όραμα της οικοδόμησης μιας κοινωνίας που απολαμβάνει έναν βιώσιμο τρόπο ζωής χωρίς απόβλητα, χωρίς να χρησιμοποιεί αποτέφρωση ή χώρο υγειονομικής ταφής. Τα τρία R (Reducing, Reuse, Recycling, δηλαδή μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση)  είναι κεντρικά όπως και τα τέσσερα L - local, low cost, low impact and low tech (τοπικά, χαμηλού κόστους, χαμηλής επίδρασης και χαμηλής τεχνολογίας)», εξήγησε η Akira Sakano. «Έχουμε φθάσει σε ποσοστό ανακύκλωσης 81% όταν η Ιαπωνία ως χώρα φτάνει το 20%. Αυτό έχει κάτι που ενδυναμώνει, μπορούμε να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι αλλαγές είναι δυνατές. Εάν ενεργούμε μαζί, τότε μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερες αλλαγές», πρόσθεσε.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ

«Προέρχομαι από πόλη, αλλά το 2014, μετακόμισα στο Kamikatsu και εντάχθηκα στην κοινότητα εκεί. Είναι πεποίθησή μου ότι ενεργώντας επί του πεδίου, σε τοπικό επίπεδο, μπορείς να είσαι πιο επιτυχημένος απ’ ό, τι σε μια μεγάλη πόλη», είπε. Αλλά για να γίνει αυτό, η Sakano εξήγησε ότι οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και υλοποίησης πρέπει να επανασχεδιαστούν: «Όπως είναι τώρα, υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ των αποφάσεων που λαμβάνουν οι φορείς χάραξης πολιτικής και της εφαρμογής τους επί τόπου. Αυτό είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη πρόκληση για να αντιμετωπιστεί».

Αλλά πρώτα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν βαθιά γνώση της βιομηχανίας, προκειμένου να μπορούν να προσεγγίσουν κυβερνήσεις και διοικήσεις, εξήγησε η εμπειρογνώμονας για τα απόβλητα. «Για παράδειγμα, εάν η περιοχή σας φιλοξενεί εταιρείες που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά, θα πρέπει να είστε σε θέση να εξηγήσετε στους αξιωματούχους ότι αυτή είναι η βάση της κυκλικής οικονομίας, η οποία με την σειρά της αποδεικνύεται ωφέλιμη για την τοπική οικονομία», ανέφερε. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες εμπλέκονται στο έργο, τόνισε, προσθέτοντας ότι ως πολίτης είναι ευκολότερο να ενεργείς από κοινού με φίλους και γείτονες. «Η προθυμία για συστράτευση ώστε να υλοποιηθεί το έργο θα ενισχυθεί όταν οι ντόπιοι θα βλέπουν τις θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία», ανέφερε.

Η Σακάνο εξήγησε επίσης ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 το Καμικάτσου ακολουθούσε τον ιαπωνικό τρόπο διάθεσης σκουπιδιών, δηλαδή την αποτέφρωση. Τελικά, η ιαπωνική κυβέρνηση εισήγαγε αυστηρούς νέους κανονισμούς σε μια προσπάθεια να μειώσει τις επιβλαβείς εκπομπές διοξινών.

 «Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος έπρεπε να κλείσει το εργοστάσιο αποτέφρωσης και να βρει μια οικονομική και οικολογική εναλλακτική λύση, κι αυτό υποχρέωσε τους κατοίκους του να ξανασκεφτούν ριζικά πώς να διαχειριστούν τα απόβλητά τους. Έτσι ξεκίνησε το σχέδιο των μηδενικών αποβλήτων», είπε. «Όπως είναι τώρα, ο πλησιέστερος αποτεφρωτήρας βρίσκεται σε μια άλλη πόλη, πράγμα που σημαίνει ότι θα μας κοστίσει έξι φορές περισσότερο για τη μεταφορά και την καύση των αποβλήτων από ό, τι για την ανακύκλωσή τους», πρόσθεσε.

ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Η Σακάνο είπε ότι το χωριό γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, αυξάνοντας τις επισκέψεις του από ανθρώπους εκτός της Ιαπωνίας. «Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού ανταλλάσσοντας τις εμπειρίες μας και την εξειδίκευσή μας», τόνισε. «Ως τοπική κοινότητα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ολόκληρο το σύστημα. Αλλά είμαστε όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδεδεμένοι μαζί σε όλο τον κόσμο, και μπορούμε να δείξουμε στους παγκόσμιους ηγέτες ότι η επίτευξη ποσοστού ανακύκλωσης 80% είναι δυνατή», δήλωσε.

«Πρέπει να δουν τι συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο, διότι στην πραγματικότητα γίνονται συγκεκριμένες δράσεις. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να θεωρηθούν ως το απαραίτητο αρχικό βήμα προς μια μεγαλύτερη κίνηση», ανέφερε. «Δεν είναι μόνο σχετικά με τη μείωση των αποβλήτων, είναι επίσης, και ίσως πιο σημαντικό, για την αναζωογόνηση της κοινότητάς μας, δηλαδή, από οικονομική και κοινωνική άποψη», πρόσθεσε.

Η ατζέντα της κυκλικής οικονομίας έχει περάσει από μια αξιοσημείωτη μετάβαση τα τελευταία χρόνια. Αρχικά θεωρούμενη ως μάλλον αόριστη έννοια, έχει πλέον γίνει ευρωπαϊκή πολιτική προτεραιότητα για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε πρόσφατα ένα παγκόσμιο βραβείο στο Νταβός.

ΠΗΓΗ: https://www.euractiv.com/section/circular-economy/news/japanese-village-hits-81-recycling-rate-aims-for-100-by-2020/