Έκρηξη της φτώχειας

φτώχεια

«Δεν έχουμε ξαναζήσει παρόμοια κατάσταση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά», είναι η οδυνηρή διαπίστωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Secours populaire» (Λαϊκή Αρωγή), με αφορμή το αποτέλεσμα του ετήσιου βαρόμετρου για την φτώχεια που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, σε συνεργασία με την εταιρεία Ipsos. 
Στα 9.300.000 υπολογίζονται σήμερα οι φτωχοί και οι βρισκόμενοι σε επισφαλή κατάσταση στη Γαλλία. Πρόκειται για το 15% του πληθυσμού και βεβαίως ο κορωνοϊός έχει παίξει το ρόλο του. 
Κοντά στο εκατομμύριο υπολογίζονται ότι θα φθάσουν οι νέοι άνεργοι ως το τέλος του 2020. Ένας στους τρεις Γάλλους υπέστη απώλεια εισοδήματος, παρά τα διάφορα προγράμματα μερικής απασχόλησης.
Με δυσκολία το 38% των  νοικοκυριών τα φέρνει βόλτα ως το τέλος του μήνα και οι λογαριασμοί στην τράπεζα είναι μονίμως στο «κόκκινο». Η δε πικρή διαπίστωση είναι ότι ο κατώτατος μισθός των 1.219 ευρώ στη Γαλλία δεν προφυλάσσει πλέον από τη φτώχεια, με συνέπεια για πολλούς τη στέρηση της τροφής.
Ένας στους 4 Γάλλους δηλώνει ότι περιορίζει την ποσότητα τροφής στο πιάτο του ή παραλείπει γεύματα.Η μαζική επισιτιστική βοήθεια από τις διάφορες οργανώσεις επιτρέπει να επικεντρώνονται οι προσπάθειες στην κάλυψη του ενοικίου και να αποφεύγονται οι εξώσεις. Η «Secours populaire» βοηθάει πάνω από 3 εκατ. άτομα.


Λος Άντζελες 


Σύμφωνα με έρευνα του National Public Radio το 56% των νοικοκυριών του Λος Άντζελες αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα την περίοδο της πανδημίας. «Ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν και ζητούν βοήθεια έχει αυξηθεί πολύ» αναφέρει ο Μάικλ Φλαντ, πρόεδρος Τράπεζα Τρομίφων του Λος Άντζελες. Όπως αναφέρει, ευτυχώς το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας αγόρασε γρήγορα βασικά είδη διατροφής από παραγωγούς, τα οποία διαφορετικά θα σάπιζαν διότι προορίζονταν για τον τομέα της εστίασης. Η Τράπεζα Τροφίμων ήταν υπεύθυνη για τη διανομή αυτών ακριβώς των τροφίμων, ενώ προέβη και σε επιπλέον αγορές με χρήματα από δωρεές. Σύμφωνα με τον Φλαντ, η οικονομική κατάσταση στο Λος Άντζελες είναι η χειρότερη που έχει γνωρίσει ποτέ από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Aξίζει να σημειωθεί ότι προ κορωνοϊού, ο συγκεκριμένος οργανισμός μοίραζε φρούτα και λαχανικά σε περίπου 300.000 ανθρώπους τον μήνα. Την περίοδο της πανδημίας ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 900.000.  «Δεν πιστεύουμε η κατάσταση να βελτιωθεί σύντομα. Και ποιος ξέρει, ίσως επιδεινωθεί», λέει κλείνοντας ο ίδιος.