Ψηφιακός πολιτισμός

τεχνες

Μια ματιά στις νέες εκθέσεις των μουσείων της Νέας Υόρκης με τον πρωινό καφέ, έπειτα μια βόλτα στους διαδρόμους του Λούβρου το απόγευμα και το βράδυ μια γεύση από την Όπερα της Βαυαρίας – Κι όλα αυτά από τον καναπέ με ένα κλικ στον υπολογιστή. Η πανδημία του κορωνοϊού κατέστησε σχεδόν τα πάντα δυνατά. Όταν η πολιτιστική ζωή σταμάτησε με την έλευση της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην πλειοψηφία των χωρών, οι τέχνες δεν πέθαναν, όπως πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν. Θέατρα, όπερες, εκθεσιακοί και συναυλιακοί χώροι, μουσεία αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει σήμερα το διαδίκτυο.
Tην περίοδο της πανδημίας οι φιλότεχνοι μπορούσαν να απολαύσουν διαδικτυακά ακόμη και με ζωντανή μετάδοση αγαπημένες παραστάσεις ή εκθέσεις. Ωστόσο καλλιτέχνες, διευθυντές και κοινό συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι η ζωντανή επαφή με τις τέχνες δεν μπορεί να αντικατασταθεί ολοκληρωτικά από έναν υπολογιστή. Βέβαια σε καιρούς πανδημίας, οι λύσεις αυτές ήταν σίγουρα καλύτερες από την παντελή απουσία καλλιτεχνικής κίνησης. Σε αυτή τη λογική κινήθηκαν επίσης μουσεία και πινακοθήκες, προσφέροντας εικονικές περιηγήσεις και διαδικτυακές συζητήσεις, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να συνομιλήσουν απευθείας με τους επιμελητές εκθέσεων. 
Για τους ειδικούς της πολιτιστικής διαχείρισης πάντως το μέλλον του πολιτισμού είναι ψηφιακό, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές τεχνολογικές δυνατότητες προς εκμετάλλευση, όπως το live streaming ή τα διαδικτυακά φόρουμ συζήτησης για θέματα που αφορούν την τέχνη.