Ποιος υποστηρίζει ποιον στην Βενεζουέλα

Maduro

Οι παγκόσμιες δυνάμεις παίρνουν θέση στον αγώνα μεταξύ των αντιπάλων για να ηγηθούν της Βενεζουέλας, κάτι που έχει βάλει μερικά Δυτικά έθνη εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων.

Σημαντικά ευρωπαϊκά έθνη συμπαρατάχθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες την Δευτέρα (4 Φεβρουαρίου) αναγνωρίζοντας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Juan Guaidó, ως νόμιμο αρχηγό κράτους της Βενεζουέλας, ενώ μια ξεχωριστή συνάντηση των χωρών της περιφέρειας συνέχισε να ασκεί πιέσεις στον σοσιαλιστή πρόεδρο, Nicolás Maduro.

Η συντονισμένη αναγνώριση από μια πλειάδα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, ακολούθησε την εκπνοή ενός τελεσιγράφου προς τον Μαδούρο να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές, ευθυγραμμίζοντάς τις με την Ουάσιγκτον και σε αντίθεση με την Ρωσία και την Κίνα.

Το λεγόμενο «Γκρουπ της Λίμα» που αποτελείται από 14 χώρες, το οποίο περιλαμβάνει τον Καναδά και χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία και το Μεξικό, αλλά όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες, συναντήθηκε στην Οτάβα για να συζητήσει το πώς μπορεί να προχωρήσει η Βενεζουέλα. Παρόλο που η Ουάσιγκτον ανέφερε την ιδέα ενός εμπάργκο πετρελαίου κατά της Βενεζουέλα, το Γκρουπ της Λίμα φαινόταν να θέλει να αποφύγει την επιβολή περισσότερων κυρώσεων, όπως ανέφεραν πηγές που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Μέσα στην χώρα, ο Γκουαϊδό προσπαθεί να δελεάσει τους στρατιωτικούς διοικητές να μεταφέρουν την πίστη τους προς αυτόν, εγκαταλείποντας τον Maduro.

Ιδού, λοιπόν, μια σύνοψη του ποιον υποστηρίζουν οι βασικοί παίκτες, αφότου ο Guaidó αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου, αψηφώντας τον αριστεριστή Maduro.

ΟΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ

Στρατός: Ο Maduro μέσω των συμμάχων του ελέγχει τους περισσότερους βασικούς κρατικούς θεσμούς της Βενεζουέλας –με πιο σημαντικό τον στρατό.

Οι ανώτεροι αξιωματικοί επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους σε αυτόν, αν και υπήρξαν ενδείξεις αμφιταλάντευσης. Ένας ανώτερος αξιωματικός της αεροπορίας αναγνώρισε τον Guaidó ως πρόεδρο στις 2 Φεβρουαρίου.

- Η Κίνα: Ο μεγαλύτερος πιστωτής της Βενεζουέλας, με περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια να της οφείλονται, λέει ότι αντιτίθεται στην «εξωτερική παρέμβαση» από όσους αναγνώρισαν τον Guaidó ως ηγέτη.

- Ρωσία: Ο δεύτερος πιστωτής της Βενεζουέλας, την υποστηρίζει επίσης στρατιωτικά: Τον Δεκέμβριο, η Μόσχα έστειλε δύο βομβαρδιστικά και περίπου 100 αξιωματικούς στο Καράκας για κοινές ασκήσεις. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για «παρέμβαση».

- Άλλοι σύμμαχοι: Η Βολιβία, η Κούβα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Τουρκία εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Maduro ως ηγέτη.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΪΔΟ

- Ηνωμένες Πολιτείες: Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αναγνώρισε γρήγορα τον Guaidó αφότου αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος. Ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι η επέμβαση του αμερικανικού στρατού στη Βενεζουέλα είναι «μια επιλογή».

- Κεντρική και Νότια Αμερική: Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη και Περού ακολούθησαν, όπως και ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Ουρουγουανός Luis Almagro.

- Ευρωπαϊκές δυνάμεις: Η Αυστρία, η Βρετανία, η Τσεχία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό την Δευτέρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε όλες τις χώρες της ΕΕ να το πράξουν.

- Αυστραλία, Καναδάς και Ισραήλ είναι μεταξύ των άλλων χωρών που τον αναγνώρισαν.

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Ή/ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

- Η Ουρουγουάη και το Μεξικό δεν αναγνώρισαν τον Guaidó, λαμβάνοντας αμφότερες μια ουδέτερη στάση με το να ζητήσουν μια λύση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων. Έκαναν έκκληση για μια διάσκεψη των χωρών και των οργανώσεων που πήραν «ουδέτερη θέση» για τις 7 Φεβρουαρίου.

- Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου στην Βενεζουέλα, τις οποίες κέρδισε ο Μαδούρο, και θέλει νέες εκλογές το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας την Δευτέρα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

- Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βελγίου, Didier Reynders, δήλωσε ότι υποστηρίζει την «αποστολή του Γκουαϊδό για την διοργάνωση ελεύθερων και διαφανών εκλογών», αλλά δεν τον εγκρίνει ως προεδρεύοντα.

- Η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ine Eriksen Soreide, δήλωσε ότι η χώρα δεν αναγνωρίζει τον Guaidó ως προεδρεύοντα και ζήτησε νέες εκλογές.

- Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας αρνήθηκε να συμπαραταχθεί με άλλα κράτη της ΕΕ στο να υποστηρίξει ανοιχτά τον Guaidó και ζήτησε διάλογο για την επίλυση της κρίσης.

- Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, δήλωσε ότι ήταν διαθέσιμος για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντίπαλων πλευρών στην Βενεζουέλα.