Ο κ.Καμμένος και ο πόλεμος των δηλώσεων

Καμμένος , τσίπρας , Γεννηματα , Μητσοτάκης , τουρκία , πολεμος δηλώσεων

Ακόμα και αν στην Κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν φωνές που απαιτούσαν το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ σήμερα αυτές έχουν σιγάσει. Το σίγουρο είναι ότι οι συνεχείς επιθέσεις που δέχεται ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας , ο κ. Πανος Καμμένος , από τους τούρκους αξιωματούχους σε ένα πράγμα καταλήγουν: στο να αποκτήσει το πάνω χέρι και να καταστεί ...αναντικατάστατος. Το τουρκικό κρεσέντο εναντίον του , το οποίο αρκετές φορές αγγίζει τα όρια της αγένειας και της απρέπειας έχουν ενισχύσει την θέση του έλληνα υπουργό Άμυνας τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην ελληνική πολιτική σκηνή γενικότερα .

 

Ουσιαστικά οι τούρκοι πολιτικοί με τις επιθετικές τους δηλώσεις σε βάρος του,  τον έχουν αναβαθμίσει πολιτικά και τον έχουν αναδείξει -στα μάτια ενός ποσοστού της ελληνικής κοινής γνώμης -ως τον κορυφαίο του "πατριωτικού μετώπου" ,ανυποχώρητο και αδιάλλακτο υπερασπιστή των εθνικών δικαίων. Αν μελετήσει κανείς με προσοχή τις δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων συνειδητοποιεί ότι για την τουρκική πλευρά ο αντίπαλος τους στην Ελλάδα είναι ο κ. Καμμένος. Ενδεικτική είναι η νέα επίθεση εναντίον του Πάνου Καμμένου που εξαπέλυσε ,  ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ. Σε διαδοχικές αναρτήσεις του, ο Τσελίκ κλιμάκωσε τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του υπουργού Αμυνας εκ μέρους της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας  τον ως «αλαζόνα πολιτικό κωμικό», ενώ κάλεσε την ΕΕ να καταδικάσει τη στάση του κ. Καμμένου. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ανέχεται τη συμπεριφορά του υπουργού του.

 

Από την πλευρά του ο έλληνας πολιτικός απάντησε με ανάλογο ύφος: Σε ερώτηση  γιατί οι Τούρκοι αξιωματούχοι τον στοχοποιούν στις δηλώσεις τους, ο υπουργός Άμυνας χαμογελώντας είπε: «Οι Τούρκοι έχουν πάθει αμόκ με μένα. Τους εύχομαι καλές εκλογές».

 

Με δεδομένο ότι ο κ. Καμμένος έχει συγκεντρώσει τα πυρά τόσο της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής  και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όσο και πολλών ευρωπαίων πολιτικών το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν ο "πόλεμος δηλώσεων" που έχει ξεκινήσει με την Τουρκία θα έχει επιπτώσεις και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Για παράδειγμα υπάρχει το θέμα της Σαουδικής Αραβίας και με την  επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. Υπάρχει επίσης το θέμα των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και η αντιπαράθεση τόσο με την ΝΔ όσο και  με το Κίνημα Αλλαγής.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα εστιάζει στις δύο διαφορετικές γραμμές που ακολουθούν στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής οι κ. Τσίπρας και Καμμένος. «Η αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία σήμερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα στη χώρα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου της ΝΔ κατά τη συνέντευξη του στους ανταποκριτές ξένου τύπου, συμπληρώνοντας ότι, «ο κ. Τσίπρας, ως αδύναμος πρωθυπουργός, αναγκάζεται να κρατήσει τον κύριο Καμμένο στο Υπουργείο αυτό προκειμένου να κρατήσει την κυβερνητική του πλειοψηφία».

 

Πολεμική είναι η ατμόσφαιρα και με το Κίνημα Αλλαγής καθώς  οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τραβούν διαχωριστική γραμμή. Αφορμή για την αλλαγή στάσης, ήταν η δριμεία κριτική που εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής κατά του Πάνου Καμμένου για τους χειρισμούς του στα εθνικά. «Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή καθώς, μεταξύ άλλων, ανέχεται, καλύπτει τις άστοχες και επικίνδυνες ενέργειες του υπουργού του» είπε η επικεφαλής του Κινήματος.

 

Σημειώνεται ότι το Foreign Policy  σε ρεπορτάζ που αφορά στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, , κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Πάνο Καμμένο, σχολιάζοντας ότι με τη στάση του φέρνει διαρκώς σε αμήχανη θέση τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτιμά ακόμη ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και επισημαίνει ότι θα χρειαστούν πολύ προσεκτικοί χειρισμοί, προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση.