Η Ρωσική Εκκλησία έκοψε τους δεσμούς με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Κύριλλος, Βαρθολομαίος

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να τερματίσει τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έγκριση του αιτήματος της Ουκρανίας για αυτοκέφαλη, ή αλλιώς ανεξάρτητη, εκκλησία.

Ο μητροπολίτης Ιλαρίων, ο επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έκανε την ανακοίνωση στις 15 Οκτωβρίου μετά από συνάντηση των ηγετών της εκκλησίας στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ.

Η Ιερά Σύνοδος κλήθηκε από τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο, τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είναι ο ηγέτης της παγκόσμιας ορθόδοξης κοινότητας, συμφώνησε στις 11 Οκτωβρίου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας .

Ο Ιλαρίων δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Σύνοδος -το αποφασιστικό σώμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κόψει τους δεσμούς με το Πατριαρχείο που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

«Έχει αποφασισθεί να διακοπεί η πλήρης κοινωνία με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως», δήλωσε, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιερείς από τις δύο εκκλησίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν μαζί, ενώ οι πιστοί της μιας δεν μπορούν να λάβουν κοινωνία στην άλλη.

«ΣΧΙΣΜΑ»

Ο Ιλαρίων δήλωσε ότι η απόφαση της Κωνσταντινούπολης να υποστηρίξει αυτό που θεωρεί η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως σχισματική εκκλησία είναι «παράνομη και άνευ αξίας από πλευράς κανονικότητας» και ουσιαστικά την οδηγεί σε σχίσμα. «Δεν μπορούμε να είμαστε σε κοινωνία με αυτή την εκκλησία, η οποία είναι σε σχίσμα», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ελπίζει ότι «η κοινή λογική θα υπερισχύσει και ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα αλλάξει γνώμη».

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο υπεύθυνος Τύπου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου στο Κίεβο δήλωσε ότι «ο Πατριάρχης Κύριλλος υπήρξε προσωπικά ο αρχιτέκτονας του σχίσματος στην ουκρανική εκκλησία από το 1991» και ότι η συμπεριφορά του «έχει τραβήξει όλο τον ορθόδοξο Χριστιανισμό σε σύγκρουση». «Αργά ή αργότερα αυτό θα διορθωθεί και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα επιστρέψει στην κοινωνία», επίσης έγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Yevstratiy στο Facebook, προσθέτοντας: «Τώρα το ερώτημα τίθεται ενώπιον όλων όσοι ανήκουν σε [ενορίες] του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία: Να πάνε με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε σχίσμα ή να παραμείνουν ενωμένοι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη μέσω της τοπικής Ουκρανικής Εκκλησίας».

Ο Yevstratiy δήλωσε επίσης ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «επαναλαμβάνει την πολιτική της αυτοαπομόνωσης του Κρεμλίνου ως απάντηση στις νόμιμες αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας».

Πριν από την σύνοδο, ο πατριάρχης Κύριλλος πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Alyaksandr Lukashenka στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA. «Ένα σχίσμα είναι πάντα κακό, αυτό σημαίνει αρνητικές συνέπειες, και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα», φέρεται να είπε ο Λουκασένκο. Ευχήθηκε στον Κύριλλο «και σε όλους τους επισκόπους της εκκλησίας μας σοφία και υπομονή», προσθέτοντας: «Ως μέλη της εκκλησίας, θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ενότητα». Η Λευκορωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είναι μακράν η μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στο έθνος των περίπου 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται υπό την άμεση δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε το θέμα της εκκλησίας στην Ουκρανία σε συνάντηση την 12η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε νωρίτερα εκείνη την ημέρα ότι η Ρωσία θα προστατεύσει τα συμφέροντα των πιστών στην Ουκρανία αν η ιστορική διαίρεση οδηγήσει σε παράνομες ενέργειες ή βία. Υποσχέθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει «αποκλειστικά πολιτικά και διπλωματικά» μέσα για να το πράξει.

Εν τω μεταξύ, στο Κίεβο, στις 14 Οκτωβρίου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική πλατεία για να λάβουν μέρος σε προσευχή ευχαριστιών μετά την απόφαση του Βαρθολομαίου να ξεκινήσει την διαδικασία χορήγησης ανεξαρτησίας στην ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.