Αποτελεσματικότητα 94,5% για το εμβόλιο της Moderna

Moderna

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιό της, μΡΝΑ-1273, κατά της ασθένειας COVID-19 έχει αποτελεσματικότητα κατά 94,5%, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Δρ Stephen Hoge.

Η έρευνα -που βρίσκεται στην τρίτη φάση της- πραγματοποιήθηκε σε 30.000 άτομα στις ΗΠΑ, τα μισά εκ των οποίων έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Στα υπόλοιπα άτομα χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo).

Η Moderna σκοπεύει να αιτηθεί για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Use Authorization, EUA) στον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τις επόμενες εβδομάδες και αναμένει ότι η Άδεια θα βασιστεί στην τελική ανάλυση 151 επιβεβαιωμένων ασθενών με COVID-19 και ενδιάμεση επαναξιολόγηση άνω των δυο μηνών.

Όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας στο Associated Press είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι δύο ακόμα εταιρείες έχουν καταλήξει σε παρόμοια αποτελέσματα καθώς «δεν αρκεί μόνο το εμβόλιο της Moderna, χρειάζονται πολλά εμβόλια για να υπερβούμε την κρίση αυτή».

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί για έξι μήνες σε θερμοκρασία -20 βαθμούς Κελσίου και σε 6-8 βαθμούς Κελσίου για ένα μήνα.