Αλωνίζει ο covid

Covid

Σταθερά τριψήφιος είναι ο αριθμός των μολύνσεων από τη νόσο Covid-19 που καταγράφονται στην Αττική, η οποία αναδεικνύεται ως η αρνητική πρωταγωνίστρια της πανδημίας. 

Αναλυτικότερα, ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 201 καταγράφηκαν στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι χθες εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή 170 μολύνσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των τελευταίων ημέρων.

Εξάλλου,  έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε κρούσμα του νέου κορονοϊού σε ηλικιωμένο στο γηροκομείο «Άγιος Στυλιανός», που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, σημαίνοντας συναγερμό στη συγκεκριμένη δομή. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σημαντικός αριθμός κρουσμάτων εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές, όπως είναι οι περιφερειακές ενότητες των Ιωαννίνων, της Καστοριάς και της Κοζάνης. 

Συγκεκριμένα,  καταγράφηκαν 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, με τη σχετική ανακοίνωση να προσθέτει ότι 6 από αυτά συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Σημειώνεται ότι  η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε καραντίνα το γηροκομείο των «Ζωσιμαδών» στην Π.Ε. Ιωαννίνων, για χρονικό διάστημα δέκα ημέρων. Όπως αποφασίστηκε, αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στον οίκο ευγηρίας, εξαιρουμένου του προσωπικού, ενώ η αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση για την εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.
Γαλλία
Κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε  η γαλλική κυβέρνηση, με το Παρίσι και άλλες οκτώ μητροπόλεις να μπαίνουν σε καθεστώς επιπλέον περιοριστικών μέτρων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας.Ειδικότερα, σε διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι αρχής γενομένης από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί για την περιφέρεια Ιλ ντε Φρανς όπου βρίσκεται το Παρίσι, καθώς και για τις: Γκρενόμπλ, Λιλ, Λιόν, Ρουέν, Τουλούζη, Μονπελιέ, περιφέρεια Μασαλίας και Σεντ Ετιέν.Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Επίσης, έκανε γνωστό ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή για το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων έως την 1η Δεκεμβρίου. «Έξι εβδομάδες είναι ένας χρόνος που θα μας φανεί χρήσιμος», είπε.
Την Τετάρτη, οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν 22.591 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και άλλους 104 θανάτους. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έξι ημέρες που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 20.000 σε 24ωρη βάση. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα ανέρχονται σε 779.063 και τα θύματα σε 33.037. Επίσης, σήμερα έγινε γνωστό ότι οι άνθρωποι που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπέρασαν τις 9.100 για πρώτη φορά από τις 25 Ιουνίου.Δεν θα υπάρξουν ωστόσο περιορισμοί στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ούτε απαγόρευση ταξιδιών μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Γαλλίας.
Ιταλία
Τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας ανακοίνωσαν  οι υγειονομικές αρχές της Ιταλίας.Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο στη γειτονική μας χώρα καταγράφηκαν 7.332 νέα κρούσματα και άλλοι 43 θάνατοι από Covid-19.Έτσι, το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 372.799 και των θυμάτων σε 36.289.

Ο προηγούμενος υψηλότερος απολογισμός ήταν στις 21 Μαρτίου με 6.557 κρούσματα σε μια ημέρα. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στη Λομβαρδία (1844), ακολούθως στην Καμπάνια, στο Βένετο και στο Λάτσιο.Επίσης, αυξήθηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων κατά 400 το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο όσων νοσηλεύονται να ανέρχεται σε 5.470. Εξ αυτών οι 539 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.


Ο Αντρέα Κρισάντι, καθηγητής ιολογίας του πανεπιστημίου της Πάδοβας, σε δηλώσεις του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai αναφέρθηκε στα πιθανά νέα μέτρα που μπορεί να υιοθετηθούν στην χώρα του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.«Θεωρώ ότι ένα lockdown για την περίοδο των Χριστουγέννων θα πρέπει να θεωρείται περίπου αναπόφευκτο», είπε ο Κρισάντι. Εξήγησε ακόμη ότι «με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να επαληθευθεί η αποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα μέτρων, να μειωθούν οι μεταδόσεις και να αυξηθεί η ιχνηλάτηση».Ο Ιταλός καθηγητής ιολογίας θεωρεί αναγκαίες νέες παρεμβάσεις διότι «όσο περνούν οι ημέρες, μειώνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ αλλά και ιχνηλάτησης και, κατά συνέπεια, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος».«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπλοκάρουμε την μετάδοση του ιού. Δεν θα ήθελα, σε δυο εβδομάδες, να αγγίξουμε τα 15.000 κρούσματα ημερησίως», ολοκλήρωσε ο Αντρέα Κρισάντι.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απηύθυνε νέα έκκληση για την τήρηση των μέτρων. «Αυτή η συνεχιζόμενη καμπύλη, η οποία αναπτύσσεται αργά αλλά προοδευτικά, είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε υιοθετήσει πιο περιοριστικά μέτρα: δεν μας ευχαριστεί καθόλου, αλλά πρέπει τώρα να σεβαστούμε τους πιο αυστηρούς κανόνες. Υπάρχει μια νέα άνοδος αλλά υπάρχει και ένα ρεκόρ σε τεστ, αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε και να μην μας ωθεί να σεβαστούμε όλους τους κανόνες» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάπρι.
«Εάν αυξηθεί ο αριθμός των μολύνσεων και ο αριθμός των ατόμων σε νοσοκομεία και ιδιαίτερα σε εντατική θεραπεία, θα αντιμετωπίσουμε ξανά δυσκολίες. Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την καμπύλη και για να το κάνουμε αυτό δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να σεβόμαστε τα μέτρα», τόνισε ο Κόντε.Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του ιολόγου Κρισάντι. «Εγώ δεν κάνω προβλέψεις για τα Χριστούγεννα», είπε. «Εγώ κάνω προβλέψεις αυτή τη στιγμή κάνω προβλέψεις για τα πιο κατάλληλα και βιώσιμα μέτρα για να αποφευχθεί ένα lockdown, αλλά είναι σαφές ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των πολιτών».

Tags