Η σιωπή μας, τουρκικό επιχείρημα

Βασίλης Μούτσογλου
Βασίλης Μούτσογλου

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικότερη καθόσον αφορά την δημόσια διπλωματία, τομέα στον οποίο νομίζω ότι υστερεί σε σχέση με την Τουρκία, αν ήταν επιμελέστερη και απαντούσε σε κάθε φραστικό πλήγμα. Όταν δεν απαντά -συνήθης τακτική της ελληνικής κυβέρνησης- οι τρίτοι μπορεί να πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει δίκιο, και το επίσης σημαντικό, ακόμη και όσοι από τους Τούρκους θα είχαν κάποια αντικειμενικότερη προσέγγιση πείθονται για το δίκιο του Ερντογάν.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τον όρο τουρκική υφαλοκρηπίδα και εμείς ελληνική, πράγμα που δεν σημαίνει τίποτε. Ο σωστός όρος θα ήταν "μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα, σε σημείο εγγύτερα της Ελλάδας", έκφραση που μπορεί να γίνεται κατανοητή από το διεθνές ακροατήριο.

Αφήνουμε αναπάντητη την σχεδόν υβριστική έκφραση Chimarik που πάγια εκτοξεύει ο Ερντογάν για την Ελλάδα. Είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από μεγάλους προς παιδιά (ποτέ από ισότιμους) και σημαίνει κακοανατεθραμμένος, ανάγωγος. Δεν πρέπει να αφήνεται αναπάντητη γιατί δημιουργεί εντυπώσεις μεταξύ των Τούρκων. Κατάλληλη θα ήταν η απάντηση με αναφορά στην Τουρκία ως "πολιτικά υπανάπτυκτη" που, πάντως, είναι ηπιότερη έκφραση από το Chimarik.

Είναι λάθος να μιλούμε για διερευνητικές συζητήσεις. Κάναμε 60, και οδήγησαν στο Oruc Reis, και εκεί θα οδηγήσουν και πάλι, με την θέση μας όμως άκρως δυσμενέστερη. Θα πρέπει να λέμε κάθε φορά "συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ".

Δεν πρέπει να παίρνουμε ως δεδομένο ότι στην Ευρωπαϊκή  Ένωση αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει δίκιο,  αυτό γίνεται αντιληπτό από την συνήθη έκφραση (των φίλων μας στην ΕΕ) ότι "υποστηρίζουμε τους εταίρους μας Ελλάδα και Κύπρο". Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιζητεί υποστήριξη ως εταίρος αλλά ως έχουσα δίκιο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει να απαντά κάθε φορά (μα κάθε φορά) στην Τουρκία με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και να ζητεί από την ΕΕ υποστήριξη όχι ως εταίρος αλλά ως έχουσα δίκιο.

* Ο Βασίλης Μούτσογλου είναι πρέσβυς ε.τ.