Οι έφηβοι δηλώνουν αγχωμένοι χωρίς το κινητό τους!

έφηβοι με κινητά

Οι εντατικές συζητήσεις σχετικά με το πόσο χρόνο μπορεί ένα παιδί να περνά μπροστά σε μια οθόνη (κινητού, ηλεκτρονικού υπολογιστή, τηλεόρασης ή τάμπλετ) έχουν αρχίσει να φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα: Περίπου οι μισοί νέοι που βρίσκονται σε ηλικία μεταξύ 13 έως 17 ετών, ανησυχούν ότι ξοδεύουν πολύ χρόνο με τα κινητά τους τηλέφωνα. Περίπου το 52% των Αμερικανών εφήβων αναφέρουν ότι έλαβαν μέτρα για να μειώσουν την χρήση του κινητού τηλεφώνου τους και σε παρόμοιο ποσοστό προσπάθησαν να περιορίσουν την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (57%) ή των βιντεοπαιχνιδιών (58%), σύμφωνα με νέα έρευνα του Pew Research Center (http://www.pewinternet.org/2018/08/22/how-teens-and-parents-navigate-screen-time-and-device-distractions/).

Η μερικές φορές υπερβολική σύνδεση των εφήβων με τις συσκευές τους είναι επίσης εμφανής σε άλλα ευρήματα του Κέντρου. Το 72% των εφήβων λένε ότι συχνά ή μερικές φορές ελέγχουν για μηνύματα ή ειδοποιήσεις αμέσως μόλις ξυπνούν το πρωί, ενώ περίπου τέσσερις στους δέκα λένε ότι αισθάνονται άγχος όταν δεν έχουν μαζί τους το κινητό τους τηλέφωνο. Συνολικά, το 56% των εφήβων συσχετίζουν την απουσία του κινητού τους με τουλάχιστον ένα από αυτά τα τρία συναισθήματα: Την μοναξιά, την αναστάτωση ή το άγχος. Επιπλέον, τα κορίτσια είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να αισθάνονται άγχος ή μοναξιά χωρίς το κινητό τους τηλέφωνο.

Οι γονείς επίσης ανησυχούν για τις επιπτώσεις της οθόνης στα παιδιά τους, όπως δείχνει μια ξεχωριστή έρευνα. Περίπου τα δύο τρίτα των γονέων [στις ΗΠΑ] λένε ότι ανησυχούν για το γεγονός ότι το έφηβο παιδί τους ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες και το 57% αναφέρουν ότι έχουν θέσει χρονικούς περιορισμούς στο παιδί τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑΤΑΙ Η ΠΡΟΣΟΧΗ

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι γονείς εφήβων παραδέχονται ότι παλεύουν επίσης με την γοητεία των οθονών: Το 36% λένε ότι ξοδεύουν κι οι ίδιοι πολύ χρόνο στο κινητό τους τηλέφωνο. Και το 51% των εφήβων λένε ότι συχνά ή μερικές φορές βρίσκουν τον γονιό ή τον επιμελητή τους να έχει αποσπαστεί από το δικό του κινητό τηλέφωνο όταν προσπαθούν να συνομιλήσουν μαζί του.

Επιπλέον, το 15% των γονέων λένε ότι συχνά χάνουν την εστίασή τους στην εργασία τους, επειδή αποσπάται η προσοχή τους από το τηλέφωνό τους. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το μερίδιο των εφήβων (8%) που λένε ότι συχνά χάνουν την εστίασή τους στο σχολείο λόγω των δικών τους κινητών τηλεφώνων.

Αυτά είναι μερικά από τα κύρια ευρήματα από την έρευνα του Κέντρου σε 743 Αμερικανούς έφηβους και 1.058 Αμερικανούς γονείς εφήβων που διεξήχθη την άνοιξη του 2018. Ως «έφηβοι» αναφέρονται άτομα ηλικίας 13 έως 17 ετών και ως «γονείς» οι γονείς τουλάχιστον ενός παιδιού ηλικίας 13 έως 17 ετών.

Pew screentime feelings

Η έρευνα ρώτησε για πέντε διαφορετικά συναισθήματα που οι έφηβοι θα μπορούσαν να αισθάνονται όταν δεν έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα και το «άγχος» (που αναφέρεται από το 42% των εφήβων) είναι αυτό που αναφέρει το μεγαλύτερο μερίδιο. Περίπου το 25% λένε ότι αισθάνονται μοναξιά ή αναστατωμένοι (24%) σε αυτές τις περιπτώσεις. Συνολικά, το 56% συνδέει την απουσία του κινητού με τουλάχιστον ένα από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Παρά ταύτα, το 17% λένε ότι αισθάνονται ανακουφισμένοι ή χαρούμενοι όταν το κινητό τους τηλέφωνο δεν είναι γύρω. Και το 28% λέει ότι καμία από αυτές τις λέξεις δεν περιγράφει τα συναισθήματά τους όταν είναι χωρίς τα τηλέφωνά τους.

Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να εκφράζουν συναισθήματα ανησυχίας (από 49% έως 35%) και μοναξιάς (από 32% έως 20%) όταν δεν έχουν το τηλέφωνο μαζί τους. Εν τω μεταξύ, τα αγόρια είναι κάπως πιο πιθανό να πουν ότι δεν αισθάνονται κανένα από αυτά τα συγκεκριμένα συναισθήματα όταν είναι χωρίς το κινητό τους (33% έναντι 23%).

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΒΑΖΟΥΝ ΟΡΙΑ

Ενώ οι απόψεις των εφήβων σχετικά με το εάν διανύουν υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα στις τεχνολογίες ποικίλλουν, οι γονείς συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι ο πολύς χρόνος στις οθόνες για έναν έφηβο αποτελεί λόγο ανησυχίας. Συνολικά, περίπου τα δύο τρίτα των γονέων (65%) δηλώνουν ότι ανησυχούν σε κάποιο βαθμό για το ότι ο έφηβός τους ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες, ενώ το ένα τρίτο λέει ότι αυτό τους ανησυχεί πολύ. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς γονείς (57%) λένε ότι θέτουν περιορισμούς στο πότε ή στο πόση ώρα το έφηβο παιδί τους μπορεί να «σερφάρει» στο διαδίκτυο ή να χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο, συμπεριλαμβανομένων περίπου ενός τέταρτου που λένε ότι βάζουν τα όρια συχνά.

Οι γονείς στις πολυάριθμες δημογραφικές ομάδες αναφέρουν παρόμοια επίπεδα ανησυχίας στον χρόνο που τα εφηβικής ηλικίας παιδιά τους ξοδεύουν μπροστά σε οθόνες, αλλά ορισμένες υποομάδες είναι πιο πιθανό από ό, τι άλλες να βάζουν χρονικά όρια στον έφηβο. Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς εφήβων ηλικίας 13 έως 14 ετών είναι πολύ πιο πιθανό να θέσουν περιορισμούς έκθεσης σε οθόνες σε σχέση με τους γονείς εφήβων ηλικίας 15 έως 17. Το 71% των γονέων των νεότερων εφήβων το κάνουν σε τακτική βάση, σε σύγκριση με το 47% των γονέων των μεγαλύτερων σε ηλικία εφήβων. Επιπλέον, οι μητέρες των εφήβων είναι πιο πιθανό από τους πατέρες να λένε ότι συχνά ή μερικές φορές θέτουν περιορισμούς στο πόσο χρόνο ή πότε τα παιδιά τους μπορούν να σερφάρουν στο διαδίκτυο ή να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους (62% έναντι 51%).

Όχι μόνο οι περισσότεροι γονείς λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την ώρα που ξοδεύουν τα παιδιά τους μπροστά σε οθόνες, αλλά οι περισσότεροι γονείς είναι τουλάχιστον σίγουροι ότι γνωρίζουν πόσο χρόνο είναι κατάλληλο για το παιδί τους (86%). Στην πραγματικότητα, τέσσερις στους δέκα γονείς είναι πολύ σίγουροι για το σωστό ποσό του χρόνου που μπορεί να περνά μπροστά σε οθόνη ένας έφηβος, χωρίς βέβαια να τεκμαίρεται το από πού αντλούν ατή την σιγουριά...

Διαβαστε επισης